See sügis tuli Vasta koolis hoopis teisiti

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasta koolis vorm kohustuslik ei ole ja sunduslikuks tegemine pole ka vajalik - jütsid kannavad seda rõõmuga.
Vasta koolis vorm kohustuslik ei ole ja sunduslikuks tegemine pole ka vajalik - jütsid kannavad seda rõõmuga. Foto: Meelis Meilbaum

“Lähme,” ütleb 9. klassi noormees julgustavalt kahele tütarlapsele, kellel ta käest kinni hoiab. Tänavu kooliteed alustavad Vasta kooli 17 õpilast sammuvad hanereas saali, et võtta istet kõige auväärsemal kohal – kooli lipu all.

Koolilapsed pole selles mõisakoolis kunagi varem oma eelkäijatest nii palju erinenud. Piduliku päeva puhul kantakse koolivormi, mis sellest sügisest Vasta koolis kasutusele võeti. Kohustuslik see küll pole, aga sel aastal 1. klassi astujate vanemad leppisid varakult kokku, et nende lapsed alustavad kooliteed vormis.

Tütarlastel on pihikseelik ja/või kooli lips, poistel vest ja/või kikilips. Esemeid, mida kaunistavad Viru-Nigula triibuseeliku värvid, on komplektis mitu. Vesti ja pihikseelikut ehib rinnaembleem, millele tikitud aastaarv 1867. Seda peetakse ametlikult Vasta mõisakooli algusaastaks. Sama embleemiga koolilipp toretseb klaveri kõrval, millel saadetakse pisimatele koolikaaslastele esinevaid lauluneide. Ühe laulu on selgeks õppinud ka 1. klassi astujad. Paar nädalat enne kooliaasta algust pidasid nad rahvamuusik Ervin Lemberi eestvedamisel suvepäevi, kus saadi omavahel ja klassijuhatajaga tuttavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles