Maksuamet on asunud jõulisemalt maksuvõlgasid sisse nõudma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Maksu- ja tolliamet on asunud jõulisemalt maksuvõlglastelt võlgasid sisse nõudma; käesoleval aastal on amet kasvatanud nii pankrotihoituste kui ka pankrotiavalduste hulka.

"Oleme esitanud käesoleva aasta esimesel poolaastal 76 pankrotihoiatust, seotud kogusummas 14,5 miljoni euro suuruse maksunõudega, mis on ligi kolm korda rohkem kui 2015.aastal," ütles maksu- ja tolliameti pressiesindaja Mailin Aasmäe.

Pankrotihoiatusi saavad enim füüsilised isikud – 60-70 protsenti hoiatuse saanud isikute arvust," sõnas ta.

"Pankrotiavaldusi oleme esitanud 2016. aasta esimesel poolaastal 24, millega seotud maksuvõlad küündivad üle 3 miljoni euro. Pankrotimenetlustest on toimunud laekumisi maksunõuete katteks 2016. aasta jooksul kogusummas üle 700 000 euro – sellest enam kui 260 000 eurot järgunõuete katteks," lisas Aasmäe.

Möödunud aasta jooksul laekus Aasmäe sõnul pankrotimenetlustest üle 3,5 miljoni euro, millest veidi üle 740 000 euro järgunõuete katteks. "Tänaseks on esitatud üle 40 pankrotiavalduse ja 2016. aasta lõpuks esitatud pankrotiavalduste arv kasvab tõenäoliselt suurimaks läbi aegade – ligi 80, arvestades töös olevate avalduste mahtu."

Käesoleva aasta esimesel poolaastal on lisaks pankrotiavaldustele esitamisele maksuhaldur alustanud üle 20 kohtuvaidluse maksuvõla sissenõudmiseks, milliste vaidlustega seotud maksunõuded ületavad 2,4 miljonit eurot, koosnedes ühisvara jagamistest, varade tagasivõitmistest, kahju hüvitamistest ja muust, rääkis Aasmäe. "Möödunud aasta jooksul algas enam kui 45 kohtumenetlust," lisas ta. "Septembri keskpaiga seisuga on pooleli üle 60 kohtumenetluse, seal hulgas avaldused võlgniku pankroti väljakuulutamiseks."

Lisaks lõpetas maksuamet möödunud aastal tulemuslikult 74 haldusvastutusmenetlust juhatuse liikme vastutuse tuvastamiseks, ehk äriühingu maksuvõla tasumise kohustuse laiendamise füüsilisele isikule, milliste menetluste tulemusena on kohaldatud solidaarset vastutust üle 32 miljoni euro ulatuses, märkis Aasmäe.

Selle aasta esimese poolaastaga on neid menetlusi tulemuslikult lõpetatud 37 ja nende menetlu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles