Kes oleks Eestile parim riigivanem?

, Lääne-Viru esimene maavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Kaljuvee.
Lembit Kaljuvee. Foto: Internet

Valijamehed valivad 24. septembril Eestile uut presidenti. Kui minult küsitaks, kes peaks olema Eesti uus riigivanem, siis nime ma  ei nimetaks. Toon välja selle, millised omadused ja võimed peaksid uuel presidendil olema. Usun, et esimese maavanemana tunnetan päris hästi, milliseid juhte vajame just praegu, kui kogu maailmas on käes keerulised ajad.

Olukord on ärev, pinged eskaleeruvad, sõjaõhutajad on täies hoos. Toon siinkohal võrdluse laeva kapteniga. Kui on ilus ilm ja meri rahulik, siis on tegelikult ükskõik, kes parasjagu kaptenisillal. Kui aga tõuseb torm, oleneb kaptenist vägagi palju. Ta peab olema kogemustega, võitleja ja teoinimene, kes raskustega toime tuleb ja kogu meeskonda enda järel veab.

Eri aegadel on ka Eesti presidendi roll olnud rohkem või vähem tähtis. Näiteks kümme aastat tagasi oleks ükskõik kes tänastest kandidaatidest sobinud kandma presidendi ametiraha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles