Siret Kotka: kombainidele kehtivaid sõidunõudeid tuleb lihtsustada

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siret Kotka.
Siret Kotka. Foto: Eero Vabamägi

Riigikogu maaelukomisjoni aseesimees Siret Kotka andis täna majandus- ja taristuminister Kristen Michalile üle arupärimise, milles nendib, et  põllumajandusmasinate liiklusnõudeid tuleks lihtsustada ja vältida liiklusohtlike olukordade teket.

„Tänane seadus määratleb maanteel sõitvat kombaini eriveo teostajana, nõudes selle ette 100-300-meetrise vahega sõitma vilkuriga saateautot, millele tuleb paigaldada hiiglaslik hoiatusilt. Saateauto olemasolu on vajalik isegi siis, kui kombain sõidab põllutöid tegema ühelt põllult teisele,“ selgitas Kotka.

„Saateauto juhil peab politseile olema ette näidata autorongi juhtimisõigus, mida ühel väikesel maal tegutseval põllumajandusettevõttel on tänastes tööturutingimustes väga keeruline tagada. Nõuete mittetäitmisel on politsei olnud agar trahvima.“

Saateauto kasutamisel on Kotka sõnul tekkinud liiklusohtlikke olukordi, kus kombaini tagant möödasõitu tegevatele juhtidele mõjub selle ees 30-40 km/h kiirusel sõitev saateauto ootamatult, mistõttu nad on olnud sunnitud järsult pidurdama. Samuti üritatakse möödasõitu teha aeglaselt vasakpööret tegevatest kombainidest.

„Põllumehed on täna raskes majanduslikus olukorras, kus neil on keeruline ots-otsaga kokku tulla,“ sõnas Kotka. „Põllumeeste abistamiseks tuleks üle vaadata iga nõue, mille põhjendatuses on põhjust kahelda ning seda me Kristen Michalilt ka soovime.“

Parema liikluskultuuri tagamiseks tegi Kotka majandus- ja taristuministrile muu hulgas ettepaneku viia läbi ohutuskampaania, mis teavitaks autojuhte põllumajandussõidukite liikumisega seotud eripäradest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles