Presidendi valimiseks on hääletamine alanud

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi valimine Estonias.
Presidendi valimine Estonias. Foto: Aarne Mäe

Täna kogunesid Estoniasse 101 riigikoguliiget ja  kohalike omavalitsuste volikogude liikmed, kes asusid kell 12 presidenti valima.

Lääne-Virumaad esindavad 16 kohalike omavalitsuste volikogude liiget.

Lisaks on Estoniasse kogunenud hulga ajakirjanikke, kes toimuvat kajastavad. Valitseb mõnus ja ootusärev õhkkond.

Vabariigi Valimiskomisjon registreeris eile toimunud koosolekul Vabariigi Presidendi valimise kandidaatideks valimiskogu esimeses hääletusvoorus  Marina Kaljuranna, Mart Helme ja Allar Jõksi. Lisaks kantakse hääletamissedelile Siim Kallase ja Mailis Repsi nimi.

Kallas ja Reps kandusid edasi Riigikogu kolmandast voorust. Valimiskoguks seadsid 26 valimiskogu liiget üles Marina Kaljuranna, 21 valimiskogu liiget Mart Helme ja 50 valimiskogu liiget Allar Jõksi.

Valituks osutub kandidaat, kelle poolt hääletab hääletamisest osavõtnud valimiskogu liikmete enamus.

Kui ükski kandidaat ei saa esimeses voorus nõutavat häälteenamust, toimub teine voor kell 16. Hääletamissedelile kantakse siis kahe esimeses voorus enim hääli saanud kandidaadi nimed. Valituks osutub kandidaat, kelle poolt hääletab hääletamisest osavõtnud valimiskogu liikmete enamus.

Valimiskogu koosneb 101 Riigikogu liikmest ja 234 kohalike omavalitsuste volikogude liikmest. 

Kui ükski kandidaat ei saa teises voorus nõutavat häälteenamust, toimub 14 päeva jooksul Vabariigi Presidendi erakorraline valimine Riigikogus. Valimistoimingud algavad taas riigikogu I hääletusvoorust ning sellele eelnevast kandidaatide ülesseadmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles