Avispeal esitleti Ruuben Lamburi mälestusraamatut „Alutaguse saaga“

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimus vastupanuvõitluse päeva tähistamine mälestusmärgi "Avispea mõõk" juures Avispeal, kus esitleti vabadusvõitleja ja metsavenna Ruuben Lamburi vastvalminud mälestusteraamatut "Alutaguse Saaga".

"Alutaguse saaga" on lugu ühe Eesti mehe eluteest alates esimese Eesti Vabariigi hiilgeajast, nõukogude repressioonide eest metsa põgenemisest, 18 aastat kestnud vangistusest Siberi vangilaagrites ja tagasitulekust kodumaale, kus ei olnud enam kodutalu ega arusaadavat elukorraldust.

Kohal oli ka raamatu autor ja müügil trükisoojad eksemplarid, kosutuseks kohvilaud.

1941. aastal 16-aastaselt relva pihku võtnud ja koos isaga metsa läinud Ruuben Lamburi kaks venda mõrvati punaste poolt. Saksa okupatsiooni ajal oli Lambur omakaitses ja hiljem Saksa sõjaväes.

Kui punased uuesti tulid, läks ta taas metsa. Metsas olles sai Ruuben Lambur kaks korda haavata, 1945. aastal jalga ja kaks aastat hiljem pähe. 1947. aasta sügisel püüti ta valedokumentide ostmise katsel lõksu.

Sõjajärgsetel relvastatud väljaastumistel oli oma osa selles, et Ruuben Lambur pidi Siberi laagrites olema kuni 1965. aastani.

Pärast Siberist sunnitöölt (1947−1965) vabanemist töötas ta pensionipõlveni ehitusmehena Väike-Maarja KEKis.

Praegu on novembris oma 91. sünnipäeva tähistav Ruuben Lambur Lääne-Virumaa endiste poliitvangide ühenduse juhatuse esimees ja lööb aktiivselt kaasa ka Memento, leegionäride ühingu ja kaitseliidu tegemistes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles