Juhtkiri: riigikogu saab presidendi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast ebaõnnestumisi presidendivalimistel riigikogus ja valimiskogus on parlamendifraktsioonid jõudnud viimases hädas kokkuleppele selles, et presidendiks saab Kersti Kaljulaid. Alternatiivina oleks võinud ka muuta seadused kiirkorras ümber ja kuulutada välja presidendi otsevalimised.

Praegusel juhul on tegemist pigem riigikogu presidendi kui rahva presidendiga. Suurem osa Eesti inimesi ei teagi aastaid kontrollikojas töötanud Kaljulaidu. Keegi ei vii kokku tema nime, nägu ja tegusid.

Kõik me teame, millega päädis hale etendus viie presidendikandidaadiga. Kuid selles kampaanias oli ka palju positiivset: korraldati lugematu arv debatte, mis puudutasid nii Eesti sise- kui ka välispoliitikat. Teisisõnu, poliitika ja presidendikandidaadid pääsesid rahvale sügavamale naha vahele kui muidu. Nüüd tuleb president viie päeva ja ilma igasuguste diskussioonideta ära valida. Kui kokkulepped parlamendi vanematekogus välja jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles