Kümme selget võitu haldusreformist

Arto Aas
, riigihalduse minister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arto Aas.
Arto Aas. Foto: Reformierakond

Seoses omavalitsuste ühinemisega on kõlanud väiteid, justkui ei saadaks aru, mida haldusreform head võiks tuua. Olgu siis veel kord esile toodud ühinemiste positiivsed efektid.

Kokku on aastast 1996 Eestis olnud 30 omavalitsuste ühinemist (ja mitte ühtegi lahkuminekut). Heade ühinemiste näitena võib välja tuua Lääne-Nigula, Viljandi, Märjamaa, Suure-Jaani, Tapa, Lääne-Saare ja mitme teisegi omavalitsuse. Ühinenud omavalitsused ei ela teistsuguses maailmas, ka neid puudutavad samad trendid, mis kõiki Eesti maapiirkondi. Saab nimetada vähemalt kümme ühinemistega seotud positiivset aspekti, mis on leidnud kinnitust ühinenud valdades.

Investeerimisvõimekuse oluline kasv tulenevalt mastaabiefektist, suutlikkus ära teha asju, mida eraldi poleks suudetud. Näiteid sellistest suurtest investeeringutest, millest vallajuhtide sõnul varem ainult aastaid räägiti, on palju. Olgu tegu uute spordihoonete või renoveeritud kultuuri- ja koolimajadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles