Sigade nappus mõjutab teiste metsloomade käekäiku

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ove Maidla/Postimees

Metssigade hulk on viimastel aastatel tublisti langenud, kuna neid seakatku leviku piiramiseks usinalt kütitakse, samuti on palju loomi katku haigestunud ja surnud.

Rakvere jahindusklubi tegevjuht Jaan Villak ütles, et kui tahta sigade Aafrika katkuga võidelda, tuleb metssigu endiselt küttida, kuid samas on neid jäänud paiguti nii väheks, et see mõjutab oluliselt loomulikku toitumisahelat ning teiste metsloomade käitumist ja arvukust.

Eestis on seakatku tõrjumiseks metsas seatud eesmärgiks saavutada 1. oktoobril alanud jahiaasta lõpuks metssigade asustustihedus vähem kui kaks isendit 1000 hektari jahimaa kohta, 2018. aasta veebruari lõpuks aga kuni 1,5 isendit 1000 hektari kohta igas jahipiirkonnas. Selle eesmärgi täitmiseks tuleb metssigu küttida minimaalselt keskkonnaagentuuri etteantud mahus, mis käimasoleval jahiaastal on vähemalt 17 850 metssiga. “Paljudes kohtades on metssigade arvukus juba praegu seatud eesmärgist madalam ning on ulatuslikke piirkondi, kus see on suisa null,” märkis Villak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles