Fosforiit ja põhjavesi Floridas

, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Aare.
Juhan Aare. Foto: Erakogu

Käesoleva aasta augusti teises pooles tabas USA Florida osariigi Tampa piirkonna põhjavee kihte ohtlik reostus.

Florida osariigis asuvad maailma suurimad fosforiidikaevandused. Tampa piirkonnast 48 km ida pool voolas kaevandusettevõttele Mosaic kuuluva Mulberry kaevanduse jäätmehoidlast põhjavette esialgsete hinnangute kohaselt üle 200 miljoni galloni (740 mln liitrit) radioaktiivsete ainetega saastunud vett. Olukorra muutis eriti ohtlikuks asjaolu, et kaevanduse omanikud ja osariigi võimud teavitasid elanikke juhtunust alles kolme nädala möödudes. Kaevanduse lähipiirkonnas elab ligi 5000 inimest, kelle joogivett reostus ohustab. Selles piirkonnas on ligi 1500 veevõtukohta, mida kaevandusest välja voolanud radioaktiivne vesi mõjutab.

Umbes saja meetri sügavune auk, mille kaudu radioaktiivsete elementidega saastatud vesi maapõue pääses, tekkis tohutu suures fosfokipsi kuhilas. Radioaktiivne fosfokips tekib fosforiidi toorme töötlemisel väävelhappega. Selle protsessi käigus vabanevad uraani ja raadiumi osakesed ning ladestuvad fosforiidi toorme töötlemisel tekkivasse fosfokipsi. Fosforiidi töötlemise jäätmed sisaldavad ka elusloodusele ohtlikku tooriumi ja tina. Florida fosforiidi töötlemise käigus tekib ka radoon – gaas, mis on tuntud kui vähihaiguste põhjustaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles