Vaade merest laulude ja juttude kaudu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige elulähedasemalt kõlavad merelaulud mere ääres. Suvel laulis Erkki Otsman neid Käsmus.
Kõige elulähedasemalt kõlavad merelaulud mere ääres. Suvel laulis Erkki Otsman neid Käsmus. Foto: Erakogu

Charles Baudelaire on kirjutanud: “Alati, vaba mees, jääb sulle armsaks meri! Ta sinu peegel on, kus vaatad ainiti rulluvat oma vaimu lahti lainiti.”

Minu armastus mere vastu on laulukava “Merelaulude kabaree” valmimise põhjuseks ja järgnevalt tahan lugejaga jagada ideid, mis leiavad kontsertetenduses suuremal või vähemal määral kajastamist.

Merd on meie planeedil rohkem kui maismaad ning see on sfäär, mida inimene ei ole siiani suutnud oma tahtmiste järgi taltsutada. Inimesi jaotatakse mere- ja keskmaainimesteks. Meiegi mõõtmetelt väikeses riigis on neid mõlemat tüüpi. Mäletan ülikooliaegset bioloogia praktikumi, kui telkisime Sagadis, mis on merest umbes viie kilomeetri kaugusel. Minul kui tallinlasel oli pea iga päev suur tahtmine minna merd vaatama, samas kui Lõuna-Eestist pärit tudengite seas leidis see mõte leiget vastukaja. Arvan, et minu merelembus on alguse saanud just siin Lääne-Virumaal, kus ma Pihlaspea külas kõik oma lapse- ja noorukiea suved veetsin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles