Darwini ninaga Rakvere

, Rakvere reaalgümnaasiumis õppiva poja isa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Aare.
Juhan Aare. Foto: Erakogu

Mul on kolme lapse Inglismaa eri õppeasutustes koolitamise kogemus. Ise olen korduvalt õppinud Lõuna-Inglismaal asuvas keeltekoolis Eastbourne School of English. Üks lastest on lõpetanud Londonis ülikooli, kaks poissi on õppinud Lõuna-Inglismaa koolides.

Mäletan väga selgesti kaunist aprillipäeva, mil koos St Andrewsi algkooli direktoriga rohkem kui 100 aastat tegutsenud koolis ringi liikusime. Küsisin temalt: mida te St Andrewsi kooliprogrammiga tahate saavutada? Aastal 2011 algkooli juhtinud Simon Severino ütles vastuseks, et kooli peaülesandeks on välja selgitada, milleks üks või teine õpilane kõige paremini sobib. Soovitakse aru saada, mis anded on keegi sündides kaasa saanud. Selle mõistmiseks kasutatakse arvutamist, kirjutamist ja lugemist, suhteliselt palju aega veedavad lapsed käsitööklassides. Käelist tegevust ja sporti peetakse siin väga tähtsaks. Koolil on oma metsatukk, kus loodust tundma õpitakse. Iga koolipäev algab lühikese palvusega. Jõuluajaks valmistavad õpilased ette piibliteemalise näidendi ja esinevad sellega kooli kabelis. Jõuluetendusel ka lauldakse ja mängitakse plokkflööti – selle pilli õpe on kõikidele õpilastele kohustuslik, sest selle helid soodustavad lapse aju arengut.

St Andrewsi koolis (algkool + gümnaasium) peetakse väga lugu oma kooli pikast ajaloost. Kõik sai  alguse aastal 1877 ühes farmis avatud külakoolist. Nüüdseks on see kasvanud omanäoliseks, eri hoonetes asuvaks, eliitharidust andvaks õppeasutuseks. Kohe, kui olin kooli sisenenud, „uimastas“ mind sealne õhkkond, mida ei saa mitte mingisuguse raha eest. See kujuneb aastakümnetega, põlvkondadega. See kujundab väikest inimest  parimal viisil. St Andrewsi koolis ei tuleks küll mitte kellelegi pähe kolida eri aegadel kerkinud hoonetest välja, et jätkata mingisuguses moodsas ja hingetus karbis. Tõsi, ka karbist võib kunagi saada tõeline, hingestatud õppeasutus, kuid see võtab aega. Kahjuks ei tea keegi, kui kaua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles