Juhtkiri: ajakirjandus ja võim

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Väikeste maakonnalehtede võimalik kadumine edaspidi on kahtlemata halb kohalikule demokraatiale. Et need püsima jääksid, tuleb riigil oma reeglitega lõpetada sobimatu konkurents, mille on tekitanud omavalitsuste kinnimakstavad väljaanded.

Vaba ajakirjanduse eriline ülesanne on kriitiliselt jälgida poliitilise ja majandusliku võimu teostamist. Seda tehakse lugejate-vaatajate, laiemalt kogu avalikkuse huvides selleks, et võimul olijad ei saaks rahvast petta.

Poliitilise võimu kontrollitud väljaannetes püsib alati oht, et rahvale püütakse tema enda raha eest ajupesu teha, ning parasjagu võimul olijate kuritarvitustest mööda vaatamine on pigem reegel kui erand. Vaba ajakirjandus ei ole see, mis on nendesamade võimul olijate keelata-käskida. Eesti ajakirjanduseetika koodeks teeb vahe selgeks: “Ajakirjanik ei tohi olla kajastatava asutuse või institutsiooni teenistuses.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles