Naised võõrsil: teejuhiks Rägavere paruness

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastal 2006 Amsterdamis ilmunud raamatu “Naised võõrsil” autor hollandlanna Carolijn Visser võtab üheks teejuhiks Rägavere parunessi Edith von zur Mühleni.
Aastal 2006 Amsterdamis ilmunud raamatu “Naised võõrsil” autor hollandlanna Carolijn Visser võtab üheks teejuhiks Rägavere parunessi Edith von zur Mühleni. Foto: Internet

Aastal 2006 Amsterdamis ilmunud raamatu “Naised võõrsil” autor hollandlanna Carolijn Visser võtab üheks teejuhiks Rägavere parunessi Edith von zur Mühleni. “Naised võõrsil” on eesti keelde tõlgitud aastal 2011. Kirjanik on reisihimuline ja 20 aasta jooksul kohatud naiste lugudest said talle “majakad, mille abil orienteerusin maailmas ja ajaloos”. Balti riikidest võttis ta enda teejuhiks Edith von zur Mühleni (sünd. von Dehn, 1914) ehk Rägavere parunessi.

Esmalt kirjeldab autor, kuidas ta ise Rägavere mõisa jõudis. Ta oli Eestimaal teinud sajakilomeetriseid ringe, et näha mõnd mõisa, mida veel ei tundnud. “Kui paari päeva eest Rägavere  aadressi teada sain, ei suutnud ma oma õnne uskuda – nagu oleks mulle ulatatud võti salavärava jaoks, mille taga oli peidus kadunud sajand”. Rändur tundis, et nüüd on ta sattunud selle naise koduõue, kes oli Rägavere mõisas parunessina sündinud.

Mõisas võttis rändajat vastu siin juba neli aastat uus omanik olnud Morgan Hammerbeck. Ta oli lahke moega, tutvustas remonditöid ja mõisa majandamise plaane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles