Vallad ja linnad saavad toetusi rohkem kui varem

Arto Aas
, riigihalduse minister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arto Aas.
Arto Aas. Foto: Reformierakond

Järgmise aasta eelarvesse laekub kohalikele omavalitsustele kokku ligi 1,6 miljardit eurot maksutulu ja toetusi. Seda on kogusummana rohkem kui kunagi varem. Ootused ja unistused on alati võimalustest suuremad, aga fakt on, et ainuüksi tulumaksu laekub omavalitsustele prognoosi kohaselt järgmisel aastal 42 miljonit eurot rohkem kui tänavu ehk kokku 952 miljonit eurot.

Kui vahel kostab väiteid, et omavalitsused pole tulumaksu poolest saavutanud eelmise majandusbuumi aegset taset, siis laekumise üldsumma kasv seda küll ei näita. Võrreldes näiteks buumiaja tipuga 2008. aastal on omavalitsustele laekuvat tulumaksu tänavuse aasta laekumiste prognoosis 218 miljonit eurot ehk 24 protsenti rohkem.

Ühtlasi on see linnade ja valdade käsutuses oleva tulumaksuosa kasv pärast 2008. aastat olnud selgelt suurem kui vahepealne inflatsioon, mis jääb 15 protsendi piiresse. Seega ka reaalhindades ehk vahepealset hindade tõusu arvestades on tegemist olnud tulude küllalt märgatava kasvuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles