Kroonimärgi saavad kolm kanget

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere Kroonimärgi saavad tänavu Tiina Kippel, Riho Hütt ja Hannes Vares.
Rakvere Kroonimärgi saavad tänavu Tiina Kippel, Riho Hütt ja Hannes Vares. Foto: Teet Suur

Rakvere linnavalitsus otsustas anda Rakvere linna teenetemärgi tänavu kunstnik Riho Hütile, kooliteatri eestvedajale Tiina Kippelile ja ettevõtja Hannes Varesele.

Rakvere linnavalitsus otsustas tänavu välja anda kolm linna teenetemärki ehk Rakvere Kroonimärki. Abilinnapea Ain Suurkaevu sõnul said teenetemärgi kandidaate esitada kõik soovijad, kuid üleliia vilkalt seda ei tehtud.

“Teenetemärk on mõeldud tunnustamiseks pikaajalise tegevuse eest, tänavune valik oli selline, aga mõtteid järgmiste aastate tarbeks jäi veel küllaga,” ütles Suurkaev.

Mingi jama

Rakvere reaalgümnaasiumi näitetrupi kauane eestvedaja Tiina Kippel ei tahtnud esiti uudist Rakvere Kroonimärgi saamisest uskuda. “See on mingi jama,” sõnas ta.

Kui Kippelile lõpuks siiski kohale jõudis, et tõepoolest just tema teenetemärgi saab, võttis see naise tummaks. “Ma arvan, et inimesi, kes on seda tunnustust väärt, on väga palju, ka minust märksa väärikamaid, aga loomulikult on mul väga hea meel,” rääkis ta pärast seda, kui oli end kogunud.

Aastaid Rakvere kunstielu rikastanud Riho Hütt leidis, et teenetemärgi saamine näitab, et ta on õiget asja ajanud. “Ega ma väga isiklikult seda tunnustust ei võta,” lausus Hütt. “Kui kunstivallas tegijaid ei oleks, poleks ka mul kellelegi toetuda,” lisas ta.

Riho Hüti sõnul on Rakvere ajaloost leida mitu eeskuju, kes kunsti propageerimise enda südameasjaks on võtnud.

“Ennekõike on sellised mehed olnud Carl Timoleon von Neff ja Arnold Vihvelin,” nimetas kunstnik.

Edukas ettevõtja ja paljude ürituste toetaja Hannes Vares ütles, et linnapoolne tunnustus on tõsine ja meeldiv üllatus. “Ei tea, millega mina olen selle ära teeninud, eks pean peegli ette minema ja hoolega vaatama, ju otsustajad teavad paremini,” jäi Vares tagasihoidlikuks.

Vares ütles, et teadlikult ei ole ta kunagi selle poole püüelnud, et teda märgataks. “Aga kui ma olen teinud kellegi jaoks kas või kaudselt korda minevaid asju, siis on hästi,” sõnas ettevõtja.

Kroonimärgi kolmas ring

Rakvere Kroonimärgid antakse üle Rakvere linnapea Andres Jaadla ja linnavolikogu esimehe Mihkel Juhkami pidulikul vastuvõtul Rakvere rahvamajas 22. veebruaril.

Rakvere linna teenetemärki antakse välja alates 1996. aastast, esimesed teenetemärgi saajad olid Peep Kärp ja Maie Orav. Kuni 2010. aastani on linna teenetemärgi pälvinud kokku 59 inimest, esimesed Rakvere Kroonimärgid jagati välja 2009. aastal.

Rakvere tunnustused

Rakvere linn avaldab tunnustust Rakvere linna aukodaniku nimetuse, teenetemärgi, aumärgi, aukirja ja tänukirja andmisega.

Rakvere linna aukodaniku nimetus antakse füüsilisele isikule linnapoolse erilise austuse avaldusena. Aukodaniku nimetusega kaasneb vapimärk Rakvere Kroon.

Rakvere linna teenetemärk antakse füüsilisele isikule Rakvere linnale osutatud eriliste teenete eest. Teenetemärgi nimi on Rakvere Kroonimärk. Teenetemärki antakse üks kord aastas ja kuni viiele isikule.

Rakvere linna aumärk antakse füüsilisele isikule silmapaistvate saavutuste eest. Rakvere linna aumärgi nimi on Vallimäe medal.

Rakvere linna aukiri antakse füüsilisele või juriidilisele isikule tänuavaldusena Rakvere linnale osutatud teenete eest.

Rakvere linna tänukiri antakse füüsilisele või juriidilisele isikule üldkasulike teenete eest Rakvere linna huvides. Füüsilisele isikule antakse koos tänukirjaga Rakvere rinnamärk.

Aukodanike ja teenetemärgi pälvinute nimed kantakse Rakvere linna auraamatusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles