Farmerid rääkisid ühistegevuse tulevikust

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaal asuv Rägavere mõis oli mõisate edetabelis 27. kohal.
Lääne-Virumaal asuv Rägavere mõis oli mõisate edetabelis 27. kohal. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Möödunud reedel Rägavere mõisas toimunud ühistulise tegevuse infopäeval arutlesid farmerid koostöövõimaluste üle.

Virumaa Põllumeeste Liidu korraldatud üritusel rääkis teiste seas piimaühistu EPIKO esindaja Üllas Hunt, kuidas piimakriisi aitaks leevendada see, kui tootjad ühistusse koonduksid. Ta tõi näite, kuidas EPIKO liikmed käisid ühe Euroopa suurima piimaühistu juhatusega kõnelemas ning uurimas, kas oleks võimalik piiriülest koostööd teha. Selle peale vastati, et paraku on ühistu liiga väike. Huvi koostöö vastu olevat teispool piiri olemas küll, aga partneriteks soovitakse pigem ettevõtteid-ühistuid, kellel oleks Eestis võimalikult suur turuosa.

Üllas Hunt lisas, et üle 45 miljoni euro maksev uue piimatööstuse suurprojekt on samuti kuju võtmas. Toetusfondidest loodetakse saada 15 miljonit eurot. Ta tõi võrdluseks, kuidas Leedu farmerid analoogse tööstuse rajasid: seal ühinesid 200 farmerit, kelle aastane toodang kokku oli 90 tuhat tonni. Seal saadi samuti riigilt abi, kuid suurema osa rahast kogusid farmerid ise. Võttis aega paar aastat, aga raha saadi siiski kokku. See vabastas nad kohustusest kasutada investorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles