Mart Luik hakkab vastrajatud lihatööstust juhtima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Luik (vasakul).
Mart Luik (vasakul). Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kümmet Eesti sealihakasvatajat koondav Ühistu Eesti Lihatööstus valis oma juhatuse liikmeks varem meedia- ja meelelahutusäriga seotud Mart Luige.

"Juhatuse liige on meil Mart Luik, kes peaks üldsusele olema rohkem tuntud kui meediainimene," ütles ühistu esimees Urmas Laht.. Ta lisas, et Luik on tööle vormistatud 25. oktoobrist.

Luik on aastaid tegutsenud Eesti meediamaastikul, kus ta lahkus Postimehe vastutava väljaandja ametikohalt 2015. aasta märtsis. Seejärel asus Luik Rock Cafe juhataja ametipostile. Luigel oli osalus ka Rock Cafe toonases omanikfirmas RC Meelelahutus OÜ, mis läks käesoleva aasta suvel pankrotti. Esialgsel hinnangul oli ettevõttel võlgu ligi 200 000 euro eest.

"Sisuliselt on tegemist alustava ettevõttega. On tootmishooned ja olemas korralik sisseseade, tehnika, aga kõik muu, brändiloomine, müügilepingud, organisatsiooni tiimi kokkupanemine on alles ees," rääkis Luik. "Selles mõttes on tööd palju, aga see teeb ka asja põnevaks," lisas ta.

Ühistuline vorm on Luige sõnul Eesti kontekstis unikaalne äriline ettevõtmine. "Sellist asja pole siin taasiseseisvunud Eestis lihatööstuses varem ette võetud," sõnas ta.

Kuigi sealihasektoris pole hetkel kõige lihtsam aeg, on selline olukord Luige sõnul see, mis teda täiendavalt motiveerib. "Mõned asjad juba nagu laabuvad. Ütleme, seakatku osas sisetarbija ei ole väga kriitiline, see tootmist väga ei sega. Küll on see väga suur peavalu kasvatajatele endile," rääkis ta.

Teine pool on Luige sõnul ida sanktsioonid, mida ettevõtted ei saa kuidagi mõjutada. "Hoiame ainult pöialt, et maailm avaneb Euroopa lihatööstuste jaoks teistel suundadel, on kuulda, et soomlased on vallutamas Hiinat ja Jaapani," rääkis ta.

Luik ei näinud mingit probleemi meediasektorist põllumajandussektorisse suundumises. "Kui mind aasta tagasi Tallinna Sadama nõukokku kutsuti, siis ka mitmed tuttavad ja kolleegid uurisid, et kust sa sellisesse valdkonda jõudsid. Siis me just arutasime seda, et kui sa oled meedia manager, on arusaam, et sa oskad ainult meediat," rääkis ta.

"Tõsi, valdkond on mulle uus, aga samas, olgem ausad, see pole mingi raketiteadus. Need asjad, mida siin spetsiifiliselt tuleb ära õppida, need ma kindlasti aktiivselt omandan praegu, muus osas on see äri nagu muu," ütles Luik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles