Juhtkiri: kui stagnatsioonist aitab

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pole kahtlust, et aasta 2016 kinnistub ajaloo kollektiivsesse mällu kui murranguliste maailmapoliitiliste sündmuste aasta. Esmalt šokeeris eurooplasi kevadine Brexit, nüüd kogu maailma Donald Trumpi triumf Hillary Clintoni üle, mis on paisanud langusesse börsid, tõmmanud tooli alt ära dollaril, isegi rublal, ja jooksutanud kokku Kanada migratsiooniameti lehekülje. Sellest on võitnud kõikvõimalikud alternatiivrahad nagu bitcoin, samuti kuld, ning ehk saavad teised riigid kvalifitseeritud ameerika tööjõudu juurde. Olgu, tõenäoliselt ei hakka ameeriklased kohe kotte pakkima ja põhjapiiri poole rühkima, ent kõnekas on see ikkagi.

Lisades siia valitsuskriisi meie koduväljakul, võime küsida: mis toimub?! Kas maailm on hulluks läinud? Üksteise järel leiavad aset ühiskonna poliitilisi alustalasid raputavad sündmused, nii siin kui ka kaugemal. Tundub, et kauaoodatud stabiilsus on mandunud stagnatsiooniks – ja sellest on rahval kõrini. Ühiskond januneb muutuste järele.

Eesti puhul näib, et valitsuskriis raputab end liiga mugavalt tundnud võimuerakonna talveunest üles ja poliitika muutub üha tormilisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles