Üliharuldasele pilvepildile tabati Kelvin-Helmholtzi lained

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Pärna pilvepildile on tabatud mesosfääri kõrgeimate kihtide pilved, mille peal Kelvin-Helmholtzi lained. Žürii liige, meteoroloog Ene Tillmann ütles, et sisuliselt oli ühele fotole korraga lausa kaks haruldust püütud ja see tõigi võidu.
Janek Pärna pilvepildile on tabatud mesosfääri kõrgeimate kihtide pilved, mille peal Kelvin-Helmholtzi lained. Žürii liige, meteoroloog Ene Tillmann ütles, et sisuliselt oli ühele fotole korraga lausa kaks haruldust püütud ja see tõigi võidu. Foto: Janek Pärn

Ilm.ee portaali korraldatud haruldaste pilvepiltide jahil noppis esikoha läänevirulane Janek Pärn.

“Konkurents oli tugev, ainus lootus oligi millegi haruldasemaga teistele ära teha ja paistab, et õnnestus,” kommenteeris Janek Pärn. Tema sõnul sündis pilt 1. augusti varahommikul kell 2.45 Simunas. “Tunne on peale võitu hea,” ütles fotograaf, kes võitis sama võistluse viimati ka 2012. aastal.

Muinasjutulisele pildile on tabatud Kelvin-Helmholtzi lained helkivatel ööpilvedel.

Žürii liige Ene Tillmann, keskkonnaagentuuri peaspetsialist-meteoroloog, ütles, et tegu oli kõige haruldasema pildiga. “Seal on mesosfääri kõige kõrgemate kihtide pilved ja haruldasemaks teeb asja see, et nende peal on Kelvin-Helmholtzi lained – need on väga kiiresti muutuvad, nii et õiget hetke tabada on üliraske,” rääkis Ene Tillmann. Meteoroloog hindas, et pildistatud pilved olid umbes 70–80 kilomeetri kõrgusel.

Huvitav on see, et sügisel võitis Jõgeva koolipoiss Kairo Kiitsak maineka rahvusvahelise võistluse samuti Simunas tehtud pilvepildiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles