Tapa vald võiks liitumisega rohkem saavutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tapa elanikele on avaldatud arvamuse avaldamiseks Tapa ja Tamsalu valla ühinemislepingu eelnõu. Ühinemislepingu tekst on väga pikk ning valdkonniti väga erineva detailsusastmega.

Lepinguga on püütud lahendada nii ühinemiseelseid tehnilisi küsimusi kui ka anda lubadusi ühinemisjärgseks perioodiks. Vastamata on aga jäänud põhiküsimus – mille nimel üldse kaks omavalitsust ühinevad? Juhtisime juba ühinemisprotsessi alguses (ühinemise valdkonnakomisjonis) tähelepanu, et ühinemise sisuks ei tohi kujuneda pelgalt Tapa valla sotsiaalabi Tamsalu vallale. Aga avalikul arutelul Tapal selgus, et nii see ikkagi on. Et ühinemine on sisuliselt mõtestamata, on ka ühinemislepingus märgitud eesmärgid hajusad (ühinemislepingu p 2.1 – ühinemise eesmärgiks on arengu suurendamine).

Mis arengutõuge tekib ühinemistoetuse abil kavandatavatest investeeringutest? Tapa valla poolel kavandatakse vaid investeeringuid valla teedesse ja tänavatesse. Mitte et teede pindamine ei ole oluline, aga kas niisama lihtne ongi teha kohalikus elukorralduses olulisi muudatusi, et riik viskab paikkondadele mõned sajad tuhanded ning kohaliku demokraatia kadu ei pane keegi (ka kohalikud juhid) tähelegi? Hea küll, pindame teed ära, aga mis edasi saab? Raha on otsas ja uut ju ei ole. Ei mingit mõjuanalüüsi. Kas tõesti ei suudeta ühinemisest midagi enamat soovida, kui et teed saaks pinnatud?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles