Juhtkiri: sõna on odav

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uus arvatav valitsuskoalitsioon peab praegu tulevikusuundade üle alles läbirääkimisi, kõrval aga tõstavad pead ettevõtjad ning organisatsioonid ja seavad maksuplaanid kahtluse alla. Viimastel päevadel on kirgi kütnud niinimetatud limonaadimaks: karastusjookide aktsiisiga maksustamine. Seda rakendatakse teisteski riikides.

Ebatervislike toodete lisamaksustamine on igati tervitatav. Ei ole eluliselt vajalik teha suitsu, juua limonaadi ega alkoholi. Sellega loodetakse tavaliselt tabada kaks kärbest ühe hoobiga: parandada rahva tervist – lootuses, et kui karastusjoogi hind on kõrgem, siis jääb see ostmata – ning teisalt laekub riigikassasse sellest samuti omajagu maksutulu. Limonaadimaks näibki vägisi riigieelarve aukude lappimiseks raha korjamisena.

Kuid on teisigi maksuplaane. Näiteks on jutuks tulnud astmelise tulumaksu kehtestamise idee, mille kohta enamik poliitikuid – ka needsamad, kes praegu valitsuskõnelusi peavad – on öelnud, et astmelist tulumaksu ei tule. IRL raius kogu aeg, et nemad ei osale kindlasti sellises koalitsioonis, veel eelmiselgi nädalal kinnitas IRLi esimees Margus Tsahkna, et nemad sellega nõus ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles