Igal otsusel on oma hind

Martti Marksoo
, koolijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martti Marksoo.
Martti Marksoo. Foto: Arvet Mägi

Rakvere linnavolikogul tuleb lähiajal teha otsus, kas minna riigigümnaasiumi teed või mitte. Kohalikus ajakirjanduses on ilmunud artikleid igale maitsele ja iga nurga alt. Kui esialgu oli teema käsitlemisel suur osakaal emotsioonidel, siis mida lähemale jõuab otsustamise aeg, seda pragmaatilisemaks olukord muutub. See on hea märk, sest nii tähtsat otsust, mis mõjutab kohalikku kogukonda järgmised aastakümned, ei tohiks langetada kergekäeliselt. Oskus ja tahe näha “puude taga metsa” on erinevad. Ühest vastust küsimusele “miks” pole ega tulegi, sest igaühel on oma arvamus ning põhjendus. Igaühel on omamoodi õigus.

Milline on olukord enne “saatuslikku” otsust? Mul on hea meel, et enam ei lähe põhiaur tõestamaks, et puhas (riigi)gümnaasium iseenesest tagab lastele kvaliteetsema hariduse. Häid tingimusi saab luua nii puhtas gümnaasiumis kui täistsüklikoolis. Asi pole koolitüübis, lõpptulemus oleneb eelkõige inimestest. Seda tunnistas 17. novembri kohtumisel linnavolikogu ja hariduskomisjoni liikmetega ka HTMi asekantsler, koolivõrgu juht Kalle Küttis (siinkohal ei saa kummastusega märkimata jätta, et spetsiaalselt kohalike otsustajate tarvis kokku lepitud kohtumisel osales vaid viis volikogu liiget 21-st ja neli hariduskomisjoni liiget 11-st).

Riigikogu on vastu võtnud poliitilise otsuse, et enamikus Eesti piirkondades on otstarbekas põhikool ja gümnaasium üksteisest eraldada ja selle kaudu kohalikku koolivõrku korrastada, kaasates selleks ELi vahendeid. Uus haridusseaduse projekt näeb ette, et alates 2023. aastast võtaks riik gümnaasiumihariduse pidamise üle, mis tähendab, et igas maakonnas peaks selleks ajaks tegutsema vähemalt üks riigigümnaasium. On ka erandeid: Tallinn, Tartu, Narva ja Pärnu, kus riik kavatseb osta gümnaasiumi õpilaskohti ka sealsetelt munitsipaal- ja eragümnaasiumidelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles