Tööandjad: majanduskasvu lahenduse otsimisel ei tohi olla tabuteemasid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti vajab majanduskasvuks ja eestimaalaste heaolu tõstmiseks julgeid lahendusi ning nende leidmisel ei tohi olla tabuteemasid, leiavad nii tööandjad kui ka ametiühingud. Foto on illustratiivne.
Eesti vajab majanduskasvuks ja eestimaalaste heaolu tõstmiseks julgeid lahendusi ning nende leidmisel ei tohi olla tabuteemasid, leiavad nii tööandjad kui ka ametiühingud. Foto on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter

Eesti vajab majanduskasvuks ja eestimaalaste heaolu tõstmiseks julgeid lahendusi ning nende leidmisel ei tohi olla tabuteemasid, leiavad nii tööandjad kui ka ametiühingud kolmapäeval toimuva seminari „Kuidas anname majandusele uue hoo?“ eel.

Seminari fookuses on riigikantseleis aasta jooksul koos töötanud ja sõltumatutest ekspertidest koosnenud majandusarengu töögrupi esitatud majanduse elavdamise ettepanekud.

Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Toomas Tamsar ütles, et raportis pakutakse lahendusi küsimustele, mis ongi päriselt majanduse jaoks olulised asjad – kust saada töökäsi ja kuidas tõsta tootlikkust. „Ootuspäraselt tõi töögrupp ühe keskse probleemina välja Eesti erasektori maksumaksjate arvu kiire vähenemise ja vajaduse rakendada Eesti tööturul kõik tööjõulised inimesed, lisaks soovitatakse asuda otsustavalt tegutsema meile vajalike oskustega välistööjõu Eestisse meelitamise nimel,” lisas ta.

Eesti Ametiühingute Keskliidu juhi Peep Petersoni hinnangul on tegu mainekaima ja terviklikuma majandusplaaniga viimase paarikümne aasta jooksul. „Kui me sellest kinni ei haara, seda täiustatult ellu ei vii, on Eestil keeruline hoida tänastki majanduskasvu. Samuti on see esimene plaan, mis ütleb otse välja, et ilma inimesteta ei tee midagi. Sotsiaalpoliitikat ja hariduspoliitikat käsitletakse esimest korda mitte kuluna, vaid osana tulupoliitikast, mida need ka on. Esimest korda öeldakse usutavalt, et iga inimene on tähtis,“ lausus Peterson.

Tallinna Tehnikaülikooli rektori, akadeemik Jaak Aaviksoo sõnul väärivad ettepanekud diskussiooni ja elluviimist hoolimata sellest, millistest erakondadest koosneb valitsus. „Suurem tähelepanu majanduse kasvule on uue valitsuse võimalus, mille teostamisel on kõige olulisem kasutamata ressurss ülikoolides. Ootame sisulist toetust innovatsioonile suunatud koostööle ettevõtlusega,“ ütles Aaviksoo.

Seminaril esinevad Tallinna Tehnikaülikooli rektor Jaak Aaviksoo ja majandusraengu töögrupi juht Erkki Raasuke. Arutelupaneelis osalevad Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu liige Taavi Veskimägi, Eesti Ametiühingute Keskliidu juhataja Peep Peterson, Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere ja Eesti Panga president Ardo Hansson.

Seminari korraldavad Tallinna Tehnikaülikool, Eesti Teaduste Akadeemia, Eesti Ametiühingute Keskliit ja Eesti Tööandjate Keskliit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles