Ivar Grossev: aktsiisitõus ei täida oma eesmärki

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Grossev.
Ivar Grossev. Foto: Meelis Meilbaum

Koch OÜ juhatuse liige Ivar Grossev leiab, et aktsiis ei peaks tõusma igal aastal ja nii suures mahus, tootmisettevõttele ei ole see mingil juhul hea.

Praegu, kaks-kolm kuud enne aktsiisitõusu töötavad kõik kange alkoholi tootjad kahes vahetuses. Ja pärast aktsiisitõusu seisavad tehased kaks-kolm kuud, võibolla isegi kauem, sest jaekaupmehed ostavad toodangu ette ära. Ette ostmiselt võidab tegelikult kaubandus, mitte riik või tootja.

Etteost nullib aktsiisitõusu mõtte riigi jaoks ära, sest loodetav aktsiis laekub riigile alles aasta möödudes, kui enne järgmist aktsiisitõusu hakatakse ette ostma ja tasutakse selle pealt aktsiis.

Tootjale on see äärmiselt kurnav. Kolm kuud inimestele tööd anda ei ole, aga palka tahavad nad ikka saada. Praegu oskustöölisi koju saata ja hiljem uusi leida on ettevõtja seisukohast päris keeruline väljakutse.

Olukord, mis on tekkinud Läti piiri ääres, nullib riigi aktsiisitõusu mõtte ära. Vahe Lätiga kasvab veelgi ja kaubandus kolib Läti piiri äärde – on juba kolinud ja kolib järgmisel aastal veel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles