Puust ja punaseks: mida toovad lähiajal kaasa valitsuse maksumuudatused

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: shutterstock.com

Ühe olulisima uuendusena suurendatakse 2018. aastal tulumaksuvaba miinimumi 500 euroni. Praegu on selleks kõigest 170 eurot. Selle sammu tegemiseks on valitsusel vaja teha veel omajagu seadusemuudatusi.

Uuest korrast võidaksid valitsuse hinnangul 86% töötajatest ehk rohkem kui pool miljonit töötavat inimest saaksid kuus kätte rohkem raha kui praegu. Kuni 1200 eurot teeniv inimene saab senise korraga võrreldes ühes kuus 62 eurot rohkem kätte, mis teeb aastas 744 eurot lisatulu. 

  • Uue korra kehtestamisega kaoksid ühised tuludeklaratsioonid ja mõned praegused maksusoodustused – kodulaenuintresside mahaarvamise piirmäär väheneks 300 eurole ning aastast 2018 kaoks hoiuseintresside maksuvabastus. 
  • Uus süsteem asendab ka pensionide täiendava tulumaksuvabastuse ja madalapalgaliste tagasimakse, kuna need mahuvad uue maksuvaba tulu piirmäära sisse. 2017. aastal maksab maksu- ja tolliamet välja madalapalgaliste tagasimakse 2016. aasta tulude põhjal neile, kes tingimused täidavad.  
  • Vastavalt koalitsioonileppele jäetakse 2017. aastal ära plaanitud majutusasutuste käibemaksutõus, mis oleks löögi alla seadnud eelkõige Tallinnast kaugemal asuvad ettevõtted. Majutusasutuste käibemaks jääb 9%. 
  • Ära jääb sotsiaalmaksu marginaalne vähendamine poole protsendi võrra 32,5%-le. Sotsiaalmaksu määraks järgmisel aastal plaanitakse endiselt 33%. 
  • Ära jäetakse ka diislikütuse, eriotstarbelise diislikütuse ja kerge kütteõli aktsiisimäära tõus aastal 2018. 
  • Lisaks tõstetakse vastavalt kokkuleppele etapiviisiliselt lahja alkoholi aktsiise, et ühtlustada need kange alkoholi aktsiisidega. Kütuseaktsiiside tõus lükatakse 2017. aastal edasi 1. jaanuarilt 1. veebruarile. 
  • Gaasiaktsiisi tõstetakse aastatel 2018-2020 lisaks eelnevalt plaanitule 25%.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles