Riigihalduse minister kohtus haldusreformi vaidlustanud omavalitsuste juhtidega

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigihalduse minister Mihhail Korb.
Riigihalduse minister Mihhail Korb. Foto: Mihkel Maripuu

Riigihalduse minister Mihhail Korb kohtus täna Jõgeva maavalitsuses haldusreformi seaduse kohtus vaidlustanud 26 omavalitsuse esindajatega.  

“Tänase kohtumise eesmärk oli kõigepealt vastastikku mõtteid vahetada – dialoog on alati parem kui monoloog. Mõistan paljusid omavalitsuste esindajate muresid ja argumente. Samas on kokku lepitud, et haldusreformiga liigub valitsus edasi praeguse seaduse alusel,” ütles riigihalduse minister Mihhail Korb.

Kohtumine möödus Korbi sõnul konstruktiivses atmosfääris. “Mitmed kohalviibijad tunnistasid haldusreformi läbiviimise vajadust, küll aga teistel alustel,” ütles Mihhail Korb. “Pärast 20. detsembrit, kui riigikohus on oma otsuse haldusreformi seaduse kohta kuulutanud, olen valmis nende valdade esindajatega uuesti kohtuma ja koos arutama, kuidas selles olukorras parimaid lahendusi leida. Senisest põhjalikumalt tuleb läbi töötada omavalitsustele täiendavate ülesannete ja rahastuse pool, et täita see reform väärilise sisuga.”

Jõgeva maavalitsusse olid kutsutud kõigi riigikohtusse haldusreformi seaduse kohta kaebuse esitanud omavalitsuste esindajad. Riigikohtult taotleb põhiseaduslikkuse järelevalve menetluses haldusreformi seaduse sätete kehtetuks tunnistamist 26 kohalikku omavalitsust: Kõpu, Juuru, Tõstamaa, Abja, Emmaste, Illuka, Järvakandi, Kambja, Kullamaa, Kõo, Käina, Leisi, Luunja, Lüganuse, Mäetaguse, Nõo, Pala, Pöide, Pühalepa, Rakke, Tudulinna, Vaivara, Ülenurme, Haaslava ja Karksi vallavolikogu ja Loksa linnavolikogu. 

Kokku on üle Eestis praegu lisaks mitmetele juba otsustatud ühinemistele läbirääkimised käimas enam kui 40 piirkonnas umbes 140 valla ja linna vahel. Eile andsid Kuressaare raekojas pidulikult ühinemislepingule allkirjad kümne Saaremaa valla ja Kuressaare linna omavalitsusjuhid, lepinguga moodustub Eesti suurim vald. Aega omaalgatusliku ühinemise lõpuleviimiseks on omavalitsustel kuni selle aasta lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles