Lennuki eakad tahavad tasuta sõidu õigust kasutada

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta lõpuni said Lennuki piirkonna eakad Rakvere linna piires tasuta sõita Rakvere-Kunda bussiga.
Eelmise aasta lõpuni said Lennuki piirkonna eakad Rakvere linna piires tasuta sõita Rakvere-Kunda bussiga. Foto: Marianne Loorents

Rakvere linnas on vanematel kui 70aastastel õigus sõita bussiga tasuta, kuid Lennuki tänava piirkonna vanurid on ebasoodsamas olukorras, sest raudtee taha sõitev linnaliini number 2 buss liigub vaid mõned korrad päevas.

Kuni selle aasta alguseni said eakad Rakvere linna piires tasuta sõita Rakvere–Kunda bussiga, kuid tänavu sellist võimalust neile enam ei pakuta.

Lääne-Viru maavalitsuse ühistranspordi vanemspetsialist Martin Keskküla rääkis, et varasematel aastatel on tõepoolest liinil nr 15 Rakverest kell 12, 13, 14, 15 ja Kundast kell 9, 13, 14, 15 väljuvates bussides saanud Rakvere linnaliini kuupileti omanikud Rakvere bussijaama ja Lihakombinaadi vahelistes peatustes tasuta sõita, sest linnaliini nr 2 buss, mis seda piirkonda teenindab, sõidab harva.

“Alates 1. jaanuarist 2016 korraldab Rakvere linnaliinide nr 1, 2, 3 ja 5 sõite Rakvere linnavalitsus ning nemad ka otsustavad, millise intensiivsusega ning millisel marsruudil linnaliinibussid sõidavad,” kõneles Keskküla.

Kuni selle aasta alguseni said eakad Rakvere linna piires tasuta sõita Rakvere–Kunda bussiga, kuid tänavu sellist võimalust neile enam ei pakuta.

Ta märkis, et kui mõni kohalik omavalitsus soovib anda teatud sihtgrupile tasuta sõidu õiguse maakonnaliinil, tuleb see maavalitsuse ja vedajaga kokku leppida ning reisijate sõidud bussifirmale kompenseerida. “Paraku ei ole maavalitsusel võimalik sundida vedajat reisijaid tasuta sõidutama,” lisas Keskküla.

Samamoodi talitatakse näiteks õpilassõitudega. Õpilased saavad Lääne-Viru maakonnaliinidel teatud peatuste vahel tasuta sõita, kuid sõidud kompenseerib kohalik omavalitsus otse vedajale.

Rakvere abilinnapea Kairit Pihlak nentis, et Lennuki ja Tormi tänavalt on tulnud eakamatelt linnakodanikelt tõepoolest signaale, et linnaliini nr 2 buss liigub liiga harva. Sõiduplaani kohaselt on linnaliin nr 2 käigus esmaspäevast reedeni (v.a riigipühad) ning väljub Piiralt Lihakombinaadi suunas hommikul kell 6, 7 ja 8 ning õhtupoolikul kell 16, 17 ja 18 ning Lihakombinaadist Piira suunas vastavalt pool tundi hiljem. Bussiliin on selgelt suunatud tööl käivatele inimestele ning pensionär bussiga kesklinnas poes või tohtri juures käia ei saa.

Kairit Pihlak rääkis, et linnaliinibussides sõidu registreerimine annab võimaluse uurida inimeste sõitmisharjumusi. “Kui mõni liin on mingil ajal väga tühi, on võimalik ümberkorraldusi teha, aga selge on see, et kõik bussid kogu aeg sõita ei saa, sest selleks ei jätku linnal raha,” lisas abilinnapea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles