Bussijuhid: talvel nõuab liiklus topelttähelepanu

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussijuhid soovitavad talvel liikluses tähelepanelikud olla.
Bussijuhid soovitavad talvel liikluses tähelepanelikud olla. Foto: Ain Protsin/Postimees

Talvel tuleb liiklusohutusele pöörata erilist tähelepanu - libedus, pimedus ja muutvad teeolud panevad proovile ka kogenud ja professionaalsete juhtide oskused.

Bussijuhid annavad soovitusi, kuidas tagada talvisel perioodil enda ja kaasreisijate turvalisus.

Liikluseeskirjadest ja kiirusepiirangutest kinnipidamine on bussijuhtide sõnul elementaarne igal aastaajal, kuid talvel olgu kiirused pigem madalamad ja manöövrid sujuvamad. “Kiirus olgu pigem lubatust madalam, selline, mis lubab ohutult ja mugavalt sõita,” soovitas 37-aastase staažiga Lux Expressi bussijuht Kaarel. Talvine sõidustiil olgu tema sõnul rahulik ja vältida tuleks järske kiirendusi ja pidurdusi - seda nii enda kui ka teiste liiklejate ohutuse huvides.

Lisaks peab kindlasti veenduma, et sõiduk on tehniliselt korras ning turvalisuse tagamisel on väga oluline ka rehvide seisukord. Talverehvi mustri jääksügavus peab olema vähemalt 3 millimeetrit, kuid soovituslik on 5 millimeetrit.

Kindlasti ei tohi professionaalsete juhtide sõnul istuda rooli väsinuna, sest talvine ja pimedal ajal sõit nõuab juhilt tähelepanu igal ajahetkel. Kui on teada, et järgmisel päeval tuleb sõit, tasub korralikult välja magada ning kui sõitma peab varahommikul, tuleb ka ärkamiseks varuda piisavalt aega, soovitavad kõik bussijuhid.

Kuna teeolud võivad olla, eriti hommikuti ja väiksematel teedel, keerulised, tuleks talvel sõiduks varuda rohkem aega kui tavaliselt. Must jää ja külgtuul on bussijuhtide sõnul salakavalad ohud, millega tasub talvel igal sõidukijuhil arvestada.

“Madalam kiirus ja suurem tähelepanu on talvel olulised. Soovime ju meie turvaliselt ja tervena pere juurde koju jõuda ning sama soovivad ka reisijad, kelle eest vastutame,” sõnas Lux Expressi bussijuht Kairi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles