Pea pooled Lääne-Virumaa müügikohad ei küsi noortelt alkoholi või tubakat ostes dokumente  

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol. Foto on illustreeriv.
Alkohol. Foto on illustreeriv. Foto: Internet

Lääne-Virumaa Tervisenõukogu koostöös Lääne-Virumaa Noortekoguga viis nelja päeva jooksul kuuekümnes erinevas maakonna müügikohas läbi alkoholi ja tubakatoodete testostmise, millest selgus, et pea pooled müügikohad ei küsi noortelt taoliste ostude puhul vanust tõendavat dokumenti.

Ettevõtmise eestvedaja Lääne-Viru maavalitsuse tervisedendaja Kaidy Aljama selgitas, et 55% ehk 33 müügikohas küsiti isikut tõendavat dokumenti ja  45% ehk 27 müügikohas dokumenti ei küsitud. Tema sõnul ei tulnud erisust välja maa ja linna poodide vahel, samuti lahja ja kange alkoholi ostmisel.

Müüjad, kes dokumenti ei küsinud tõid vabanduseks erinevaid põhjuseid: „Ma just oleks dokumenti küsinud“ (noorel oli pangakaart juba makseterminalis), „Ma tavaliselt küsin dokumenti“, „Ma arvasin, et sa oled vanem“, „Ma vaatasin, et asi on kahtlane ja seepärast ei küsinud“.

Selgus ka, et kõige lihtsam on alaealisel alkoholi ja tubakatoodet kätte saada tanklates ja kõige keerulisem suures kaupluses. „Tanklates üldjuhul dokumenti ei küsita (80%), väikestes kauplustes ei küsita 36% tõenäosusega, keskmise suurusega poodides 45% tõenäosusega ja suurtes poodides 20% tõenäosusega,“ märkis Aljama.

Aljama sõnul tunnistavad ka noored ise, et alkoholi või sigarette on väga lihtne alaealisena kätte saada. „Tavaliselt minnaksegi ise ostma, sest dokumenti ei küsita või lastakse osta vanemal sõbral, võõral, lapsevanemal või kasutatakse vale dokumenti. Eriti lihtne on noorte sõnul alkoholi osta õhtusel ajal tanklatest, kus müüakse kaupa luugi kaudu“.

 Testostmine viidi läbi üle maakonna erinevates kioskites, tanklates ja poodides ning see toimus Lääne-Virumaa Tervisenõukogu, Tervise Arengu Instituudi ning Rakvere politseijaoskonna teadmisel ja toel.

Kaup, mida Lääne-Viru Noortekogu napilt täisealiseks saanud ja väljanägemiselt väga noored üritasid osta, oli lahja alkohol (siider, õlu), kange alkohol (viin, rumm) või sigaretid. Sageli osteti lahjat ja kanget koos, mõnikord lisati ka tubakas. Kaup lasti kassas läbi lüüa ning kogu ostuprotsess kestis maksmiseni ning seejärel noor ütles, et tegemist on testostuga.  Vastavalt sellele, kuidas müüja käitus, sai ta meeldetuletuskaardi dokumendi küsimise kohta „Küsi alati noortelt alkoholi- ja tubakatoodete ostmisel dokumenti“ või tänukaardi „Aitäh, et küsid noortelt alkoholi- ja tubakatoodete ostmisel dokumenti“ ning väikese meene.

 Kuigi testostmise käigus tuli ette huvitavaid juhtumeid, kus lubati kutsuda politsei või helistati järgmisse kohalikku kauplusesse ning hoiatati testostmise eest, siis selgitas Aljama, et selle ettevõtmise eesmärk oli näha, milline on maakonna hetkeseis alkoholi kättesaadavusega. „Eesmärgiks ei olnud müüja karistamine või sildistamine, vaid ikka ettevõtete ja ka ühiskonna hoolivuse ja ühiskondliku vastutustunde suurendamine,“ kommenteeris tervisedendaja, täiendades, et sarnast testostmist on plaanis järjepidevalt korrata.

Lääne-Virumaal on 10-24 aastaseid noori Statistikaameti andmetel käesoleva aasta 1. jaanuari seisuga 6853. Kooliõpilaste tervisekäitumise uuringu andmetel proovitakse esimest korda alkoholi 11-12 aastaselt ning esimest korda juuakse ennast purju 12-13 aastaselt.

Rakvere politseijaoskonna piirkonnavanema Kristi Fuchsi kommentaar:

Politsei suhtub  testostlemisse positiivselt. Antud tegevus annab ka politseile ülevaate, kuivõrd kerge/raske on oma tööpiirkonnas  alaealistel kauplustes ja tanklates alkoholi kätte saada. Samuti annab ülevaate probleemkohtadest. Siiani pärineb politseiinfo suuresti alaealiste endilt kuid nüüd pärineb info hoopis teisest kanalist. Sellel kujul testostlemine tuletab ka müüjatele meelde ( kes seda testostlemise  ajal ei teinud), et ikkagi on vajalik dokumenti kontrollida alkoholi ostmisel. Ka politsei on suunanud oma töös alaealistega suurt  tähelepanu justnimelt täisealistele isikutele, kes teevad alaealistele alkoholi kättesaadavaks ning müüvad neile alkoholi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles