Majandusaasta Virumaal: skandaal, pankrot ja tööjõupuudus

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Soormi (paremal) töökohustustest vabastamise järel sai HKScan Baltikumi üksuse juhiks senine turundusjuht Anne Mere (vasakul).
Teet Soormi (paremal) töökohustustest vabastamise järel sai HKScan Baltikumi üksuse juhiks senine turundusjuht Anne Mere (vasakul). Foto: Andres Haabu / Postimees

Virumaa teataja võttis kokku maakonna majandusaasta tähtsamad sündmused, mille hulka kuulusid  skandaal HKScani ümber, Rakvere metsamajandi mure pankrotistunud firmaga ning suur tööjõupuudus.

  • Novembris lahvatas skandaal HKScani ümber, kui ettevõte teatas, et on algatatud sisejuurdlus Baltikumi juhtkonna tegevuse üle. Detsembris kõrvaldati juhtkonnast selle neli liiget, sealhulgas HKScani juht Teet Soorm. HKScani Baltikumi osa hakkas juhtima Anne Mere. Põhisüüdistus oli, et Teet Soorm tegi tehinguid sugulaste firmadega.
  • Haavapuitmassitootja Estonian Cell pälvis sel aastal aasta uuendaja tiitli. Lisaks pidas ettevõte poliitikutega dialoogi kõrgete energiamaksude asjus, mis investeeringuid pärsivad. Kui valitsus andis teada plaanist tõsta järsult gaasiaktsiisi, teatas Estonian Celli Austria emafirma Heinzel Group, et see samm muudaks edasised investeeringud Eestis mõttetuks.
  • Rakvere metsamajandi mure pankrotistunud firmaga. Sel aastal läks pankrotti Rakvere ettevõte Nordic Timber Houses OÜ. Kuna puitmajade tootja Rakvere metsamajand kasutab ingliskeelse kaubamärgina nime Nordic Timber Homes, siis on nimede sarnasus neile üksjagu meelehärmi valmistanud.
  • Peale sügisest valitsuspööret koostas uus valitsus suure maksupaketi, mille president aasta lõpus kinnitas. Seal sisalduvad maksumuudatused hakkavad Eesti ettevõtluskliimat järgmiste aastate jooksul tugevalt mõjutama.
  • Põllumajandustootjate elu raskendas lisaks kehvale turuolukorrale ka nigel ilm. Kevad algas põuaga, sellele järgnes vihmane suvi. Teraviljasaak osutus mullusest vähemalt 30% väiksemaks. Mesinikel oli seis eriti nutune – statistika järgi saadi mesilindudelt vaid pool mullusest saagist.
  • Kogu aasta vältel mõjutas tarbijat madal naftahind, mis tõi kaasa ka madalad kütusehinnad. Tarbija rahakott sai uuesti vastu näppe aasta lõpus, kui jõustus kõrgem kütuseaktsiis, mis taas hinda kergitas.
  • Aasta läbivaks teemaks ettevõtjate seas oli tööjõupuudus. Novembris teatati, et ripakil on lausa 10 000 vaba töökohta. Samal ajal on Eestis mitukümmend tuhat noort, kes ei õpi ega tööta. Kriis on nii suur, et sel aastal jõustunud töövõimereformiga soovitakse ka puuetega inimesed tagasi tööjõuturule tuua.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles