Ameerika sõdurid trotsisid jääaugus Eesti talve

Liina Laks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhk -3, tundub nagu -10. Vesi napilt nelja kraadi ümber. Valdavalt USA lõunaosariikidest pärit sõdurid said Läsnal oma esimesed Eesti "jääaugu-ristsed". Ka paljud Eesti sõdurid on selle õppuse läbi tegema pidanud, aeg-ajalt on kaalutud, kas seda mitte ka ajateenijatele pakkuda.
Õhk -3, tundub nagu -10. Vesi napilt nelja kraadi ümber. Valdavalt USA lõunaosariikidest pärit sõdurid said Läsnal oma esimesed Eesti "jääaugu-ristsed". Ka paljud Eesti sõdurid on selle õppuse läbi tegema pidanud, aeg-ajalt on kaalutud, kas seda mitte ka ajateenijatele pakkuda. Foto: Meelis Meilbaum

Talvise õppuse korras jõudsid ligi nelikümmend USA-st pärit sõjaväelast Läsnale, kus neid ootas rännaku kõige karmim katsumus – eestipärane jääauk.

“Me kuulsime, et eestlased käivad jääaugus tavaliselt pärast sauna. Me oleksime ka tahtnud niimoodi teha,” ütles leitnant Winston Boldt, kes üksust üle talvise maastiku juhtis. Õppusel osalesid ka eestlastest sõdurid ja instruktorid, kuid selle katsumuse, kuidas suuskade, täisvarustuse ja eluga jääaugust välja tulla, pidid vaid ameeriklased läbi tegema.

“Kui nad esimest korda kuulsid, mis neid ees ootab, siis ütlesid nad mulle: “Ei, söör, meie sinna ei lähe.” Mina ütlesin: “Lähete küll,”” rääkis Winston Boldt. Ameeriklased kasutasid meeste innustamiseks positiivse eeskuju taktikat – kõigepealt pidi sisse hüppama üks Baltikumi kõrgemaid sõjaväelisi juhte. “Temale järgnevad kõik mehed,” kinnitas leitnant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles