Nädala kaja: maakonnad täna ja tulevikus

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eva Klaas.
Eva Klaas. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Neljapäeval sai lõplikult selgeks, et maavalitsused, mille mõttekuse ja mõttetuse üle on juba pikalt vaieldud, kaovad järgmise aasta alguses. Maavalitsuste kohalikku elu puudutavad ülesanded antakse üle omavalitsustele ning riiklikud kohustused ministeeriumidele ja ametkondadele.

Hoolimata maavalitsuste kaotamisest jäävad maakonnad haldusüksustena alles. Samas langeb ka ilmselt maakondade kui üksuste tähtsus. Näiteks kui praegu korraldatakse bussiliiklust maakondlikult, siis edaspidi on kavas luua piirkondlikud ühistranspordikeskused ning arvestada bussimarsruutide puhul rohkem inimeste igapäevast liikumist, mis ei kulge alati ühe maakonna piires.

Praegu on omavalitsusliidud maakonnapõhised, aga pärast valdade-linnade ühinemist muutuvad need tõenäoliselt regionaalseks. Mõnda maakonda jääbki vaid paar omavalitsust. Nii mõnedki praegused vallajuhid on märkinud, et paljud küsimused vajavad lahendamisel koostööd naabrite vahel, kes ei pruugi kuuluda ühte maakonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles