Kiri: “Maailm armastab lugusid, rääkigem lugusid”

Ene Kesler
, ettevõtluskoolitaja ja konsultant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Kesler.
Ene Kesler. Foto: Arvet Mägi

Selle mõtte laenas Toomas Suuman Meryl Streepilt.

Veidi enne jõule rääkis Toomas Suuman Väike-Maarja Põllumeeste Seltsi õhtukooli teisel õhtul lugusid Väike-Maarjast, õpetajatest ja haridusest, kunstist ja enda väljendamisest selles, meediast, mis kujundab ühetaolist maailmapilti, hetkedest ja kogetust, mis muudavad nii, et endisena edasi elada ei saa.

Väike-Maarja oli sada aastat tagasi tõeline euroopaliku vaimu kants, mida tollane Rakvere kindlasti polnud. Väike-Maarjas olid parnass ja edasipüüdlikud põllumehed, Rakvere oli sumbunud ja saksik. Väike-Maarja tõmbas ligi vaimuinimesi, kes olid eelkõige õpetajad, aga ka muud – kirjanikud, luuletajad, seltsielu eestvedajad, mõtlejad. Me oleme iseseisvad tänu oma õpetajatele. Rahvuslik ärkamisaeg ja hilisem oma riik said võimalikuks tänu eestikeelsele haridusele. Jakob Tamm, Kaarel Krimm, Jakob Liiv – nemad olid tõeliselt suured. Me oleme nad unustanud. Aga oma suuri ei tohi rahvas unustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles