Ka täiskasvanu võib mängida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Tipner-Torn on veendunud, et täiskasvanu võib mängida samamoodi nagu laps. Mäng äratab loovuse ja loob ühtsustunde.
Anne Tipner-Torn on veendunud, et täiskasvanu võib mängida samamoodi nagu laps. Mäng äratab loovuse ja loob ühtsustunde. Foto: Marianne Loorents

Nii lahe on midagi ise teha ja proovida. See on nagu lapsepõlves – kui näeme, et kellelgi on põnev mänguasi, tahaks seda nii, nii väga ka ise katsuda.

Minu tee djembe’de juurde algas palju aastaid tagasi. Muidugi mitte väga palju, sest ega ma ise kuigi vana pole, aga vahest nii kaksteistkümmend aastat tagasi. Siis sain neid esimest korda proovida. See juhtus Tallinnas ja vist Raekoja platsil vanalinna päevade ajal, kui seal keegi ligitõmbavalt mängis ja teistelegi võimaluse andis. Proovimine oli seotud julgusega. Tahtmine oli suur, aga hirm kõvasti millegi vastu lüüa veel suurem. Küllap oli see ikka hirm midagi valesti teha.

Djembe löömine ja selle hääl on sügavalt Maaga seotud. See on justkui jaapanlaste maa masseerimise riitus või oma rütmi Maale teada andmine ja tema kuulamine. Kuna Maa on suur ja sügav, siis on ka teda liigutav ning tema sügavustesse jõudev hääl tume ja tugev. Trummi seest tuleb see välja altpoolt, suundudes otse “kõige sügavamasse kuristikku”. Aga midagi jääb alati mängijasse ja ruumi alles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles