Veljo Tormis – ehe, aus ja jõuline looja

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veljo Tormis –  ehe, aus ja jõuline looja
Veljo Tormis – ehe, aus ja jõuline looja Foto: Peeter Langovits/Postimees

Laupäeval lahkus 86-aastasena meie seast eesti muusika suurkuju, helilooja Veljo Tormis. Tema imeline elutöö, läänemeresoome keeli rääkivate rahvaste folkloorne koorimuusika, on põimitud loitsu “Raua needmine” ja tsüklisse “Unustatud rahvad”. Tuntud on mängufilmi “Kevade” unustamatu muusika. Lääne-Virumaal on suure heliloojaga kokkupuuteid olnud nii mõnelgi loojahingel.

Maie Orav, rahvatantsujuht, tantsulooja, rahvakultuuri kandja

Esimene kohtumine Veljo Tormisega oli tema kodus. See võis olla 1974. aastal või hiljem. Folkloristid Igor Tõnurist ja Kristjan Torop võtsid mind kaasa, kui läksid teda õnnitlema riikliku preemia puhul. Puiklesin veel vastu, nii kuulsa helilooja juurde ... See kujunes regilaulmise õhtuks. Tormis oli suurepärane eeslaulja, kes innustas kõiki. See oli väga elamuslik. Hiljem uurisin sugupuud ja tuli välja, et tema vanavanaisa ja minu vanaema olid õde-vend. Kohtusime tihemini, kui oli selgunud sugulusside. Ta oli lapsena käinud minu kodukülas väga tihti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles