Vähemusfestival lõi linnaelu kihama

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seksuaalvähemustega seonduv ajab rahva ärevile ning viib konservatiivsemad tänavale protestima.
Seksuaalvähemustega seonduv ajab rahva ärevile ning viib konservatiivsemad tänavale protestima. Foto: Sander Ilvest / Postimees

​Möödunud nädalal lahvatanud kired Rakveresse plaanitud seksuaal­vähemuste filmifestivali ümber ei vaibu.

Kuigi nimetatud ürituseni on veel enam kui kaheksa kuud, on internet “täis kirjutatud” emotsionaalseid sõnavõtte ning lahkhelid volikogus paisuvad ka fraktsioonide sees. 

Hoolimata sellest, et MTÜ SevenBow esitatud taotlus saada filmifestivali korraldamiseks linnalt 1500 eurot toetust sai kultuurikomisjonilt rohelise tule, ei andnud volikogu sellele hiljem oma heakskiitu ning üha kasvanud sõnasõja tõttu võeti kultuurikorralduste toetamise eelnõu üldsegi päevakorrast tagasi.

Komisjoni esimees, IRL-i kuuluv pastor Tauno Toompuu sõnas, et temale tuli sootuks üllatusena see, et festival volikogu nii ärevile ajas. 

“Komisjoni töö on tehniline, üritus vastas kõikidele linna kehtestatud nõuetele. Mingi teema kellelegi meeldimine või mittemeeldimine on juba teine asi,” rääkis Toompuu ja lisas, et sisulisi argumente, miks seksuaalvähemusi kajastav filmifestival Rakveres toimuda ei tohiks, kõlama ei jäänud. Toompuu ise leiab, et kuigi tema pole otseselt seesuguse ürituse sihtgrupp ja ilmselt ta festivalile ei läheks, ei näe ta ka, et see Rakverele kuidagi halvasti mõjuks, sest kahtlemata on meilgi inimesi, keda see teema puudutab ja huvitab. 

“On paremaid, on halvemaid üritusi,” võttis Toompuu oma arvamuse kokku.

Temast märksa nördinum oli aga kultuurikomisjoni liige Anne Nõgu (IRL), kelle sõnul vaatab linnavalitsus kõik taotlused läbi juba enne nende kultuurikomisjoni ette jõudmist, seega peab üritus läbima filtri juba varem, ning arvata, et komisjon oleks oma otsustes kallutatud, on väär.

“Leidsime komisjonis, et sellise teema käsitlemine ei ole praegusel ajal kuidagi ohtlik või kahjulik, vastupidi, samasooliste paaride elust on tehtud Oscari-väärilisi filme,” rääkis Nõgu, kelle hinnangul on tegemist täieliku pretsedendi ja väga põhimõttelise küsimusega.

Erakonnakaaslastega pole sugugi ühel meelel volikogu liige ärimees Olev Puldre, kes kõnealusel teemal rääkides ilmselgelt ärritus. “Igaühel on asjast oma arvamus,” sõnas Puldre resoluutselt ja lisas, et seksuaalvähemuste festivali korraldamine Rakveres läheb vastuollu nii tema kui ka tema valijate arusaamadega.

Seda, et lähenevad valimised Puldre seisukohti kõigutada võiks, mees usutavaks ei pea. “Minu põhimõtteid pole valimised kunagi mõjutanud.” Puldrele on vastuvõetamatu ka see, et festivali plaanitakse korraldada teatrikinos, mis on perede ajaveetmiskoht. “Seal on klaasist seinad, kõik on möödujatele näha,” sõnas Puldre.

Kultuurikomisjon koguneb uuesti 8. veebruaril, et tekkinud olukord üle vaadata. Kui komisjon taotlust tagasi ei lükka, jõuab see jälle volikogu ette. “Kui volikogu kultuurikomisjoni otsuse heaks kiidab, on näha, kes meil seal siis istuvad,” lajatas Olev Puldre. Kõneainet tekitanud istungilt puudunud, kuid hiljem sotsiaalmeedias teema üle avalikult arutlenud sotsist volikogulane Kelly Konetski-Ramul on seda meelt, et volikogu ei peaks kultuurikomisjoni otsuses kahtlema.

“Need inimesed oleme ise sinna nimetanud,” lisas Konetski-Ramul, kelle hinnangul pole filmifestivali korraldamises midagi halba, sest tegemist on vabatahtliku üritusega neile, keda antud temaatika puudutab ja huvitab.

Valimisliitu Rakvere Rahva Kogu kuuluv Andres Jaadla jäi teemast kõneldes kidakeelseks ega soovinud anda otseseid vastuseid, kas tema on LGBTQ+ filmifestivali poolt või vastu. “Pigem tekitab see minus küsimusi,” oli Jaadla ebalev ning ütles, et ei saanud volikogus vastust isegi sellele, kas tegemist on linna kultuuripoliitikaga või mitte, sest festivali korraldava MTÜ SevenBow juhatusest leiab ka linnakunstnik Teet Suure nime.

“Sisulist arutelu oleks vaja, mitte tormata otsustama,” ütles Jaadla ja lisas, et kogu asja juures on kõige ebasobivam festivali toimumise aeg – vahetult enne valimisi.

Eakate klubi Hämarik jäi toetuse taotlusvoorus joone alla

Rakvere linna kultuurikomisjonile esitas toetuse saamiseks taotluse ka eakate klubi Hämarik. Komisjoni otsuse esialgse eelnõu järgi jäi klubi aga 48. aastapäeva korraldamiseks küsitud toetusest ilma. Klubi juhatuse liikme Helgi Kauli sõnul on muidugi kahetsusväärne, kui eakatele midagi ei anta.

“Saan aru, eks kõik tahavad oma üritusi korraldada, aga siis võiks mõelda raha võrdsemale jagamisele,” nentis Kaul. Kui komisjon siiski ei otsusta Hämarikule toetusraha eraldada, on aastapäeva tähistamine Helgi Kauli sõnul kindlasti raskem, sest tuleb loota liikmete annetustele ja piletirahale.

Eakate klubi liige Anne Penjam lausus, et on väga kurb, kui linn pensionäre enam ei toeta. “Inimesed tahavad ikka meelelahutust, ilma rahata on keeruline hakkama saada.”

LGBTQ+ filmifestivali korraldav MTÜ SevenBow esitas linnale taotluse 1500 euro suuruse toetuse saamiseks. MTÜ eestvedaja Keio Soomelti sõnul on tegemist väikese osaga festivali eelarvest, kuid kui linn üritust ei toeta, on seegi omamoodi statement (seisukohavõtt – toim.).

“Hetkel on kõik lahtine,” sõnas Soomelt. “Eks näiteks debattide maht ja külaliste arv sõltuvad suuresti sellest, kuidas meil järgmisel paaril kuul toetajate otsimisega läheb. Rakvere linn oli esimene, kes sai konkreetse taotluse, ja maksumaksja rahustuseks võib öelda, et kui raha sihipärast kasutust ei leia, siis maksame selle tagasi.” Festivali kogueelarve on Soomelti kinnitusel suurusjärgus 25 000 eurot, põhilisteks katteallikateks on plaanitud Eesti kultuuriürituste toetusfondid (KULKA, HMN jne), välissaatkondade kultuurifondid ja rahvusvahelised LGBT toetusfondid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles