Kuidas takistada naistevastast vägivalda?

Liina Kanter
, sotsiaalministeeriumi võrdsuspoliitikate osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liina Kanter.
Liina Kanter. Foto: Toomas Huik/Postimees

Perevägivalda pidas mullu kuriteoks 95% Eesti elanikest. Ometi on see karm reaalsus: igal aastal tuleb spetsialistidel üle Eesti abistada tuhandeid inimesi, kes on langenud perevägivalla ohvriks.

Vägivallavastases võitluses on kolm peamist üksteisega tihedalt seotud tegevussuunda: ennetus, ohvrite abistamine ja tegelemine vägivallatsejaga. Iseäranis naistevastase vägivalla ennetamiseks on oluline lõhkuda ühiskonnas kehtivad soostereotüübid, mis juhivad naisi ja mehi võtma omaks teatud uskumusi sobivate rollide, ametite, sobiva välimuse ja käitumisstiili ja muu seesuguse kohta.

Eesti on kurikuulus meeste ja naiste palgalõhe poolest – mullu oli palgalõhe Eurostati andmetel just Eestis Euroopa Liidu suurim –, ent just majanduslik sõltuvus on üks põhjus, miks vägivaldsest suhtest lahkuda ei suudeta. Riik on soolise palgalõhe põhjalikult luubi alla võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles