Lillepoed hakkasid juba varakult naistepäeva saginaks ette valmistuma

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elen Põdra (vasakul) ja Maia-Liisa Ahman varusid naistepäevaks kordades rohkem tulpe ja roose. Müügi üle nad ei kurtnud.
Elen Põdra (vasakul) ja Maia-Liisa Ahman varusid naistepäevaks kordades rohkem tulpe ja roose. Müügi üle nad ei kurtnud. Foto: Arvet Mägi

Lillepoed muretsesid naistepäeva eel tavapärasest mitu korda rohkem tulpe ja roose. Kui enamikus müügikohtades olid eile järjekorrad, siis mõnes äärelinna lillepoes läks müük suhteliselt kehvasti.

Helksiine lilleäride juhataja Valvi Kool, kellel on Rakvere linnas kolm lilleäri, alustas eile tööpäeva hommikul kell 7.30 ja juba siis ootasid teda poe ukse taga järjekorras inimesed. Naiste­päe­vaeelne tööpäev aga lõppes tal koguni 00.30 öösel.

Kõige rohkem osteti kevadlilli: tulpe, potililli ja roose. “Roose kingitakse ükshaaval, tulpe võetakse pundiga,” kirjeldas Kool ostjate eelistusi.

Tuhandeid tulpe ja roose

Kui palju oli keskpäevaks Helksiine Laada tänava lillepoest kliente juba läbi käinud, ei osanud juhataja öelda, kuid märkis, et kogu aeg on neli-viis inimest korraga lilli valimas, mingitel aegadel isegi rohkem.

“Vahel tundub, et just kui bussiga tuuakse rahvast,” imestas Valvi Kool, kes ei olnud veel jõudnud müügi kohta kokkuvõtteid teha, aga kinnitas, et lillemüük naistepäeval sõltub sellest, millisele nädalapäevale see sattub – hommikul ostetakse lilli kolleegidele, õhtul viiakse koju. “Õhtul koju minnes võetakse lilled naisele ja tütardele.”

Kui töökaaslastele viiakse pigem tulpe ja roose, siis Kooli sõnul sai eile nii mõnigi naine oma abikaasalt orhidee, mis on väike kingitus ja lill üheskoos.

Ette telliti lilli väga vähe, sest mehed on harjunud, et poodi sisse astudes saavad nad selle, mille järele on tulnud. Küll märkis Kool, et sellel aastal kasutati lillede kättetoimetamiseks väga palju kullerteenust, hommikul saatis juhataja kimbud näiteks Sõmerule, Uhtnasse ja Vaekülla. Ka Soomes ja Norras töötavad mehed muretsesid Kooli sõnul selle eest, et naised lilledeta ei jääks.

Varasematele aastatele tuginedes ennustas juhataja väikest järelkaja veel tänasekski – kes eile ei jõudnud, viib lilled täna.

Küsimusele, kas enne eilset juleti suurt lillemüüki loota, vastas Valvi Kool, et iga aasta on riskiga pooleks. Sellest hoolimata muretses ta poodidesse üle 10 000 tulbi ja veidi vähem roose.

Kehv müük

Eilset lillemüüki pidas ­samuti heaks Pihlaka kondiitriga ühe katuse all tegutseva kingi-, käsitöö- ja lillepoe Täpiline Tuba üks omanikest Elen Põdra. Ka Täpilises Toas eelistati kõige rohkem roose ja tulpe. “Potilille väga ei osteta, aga me ei arvestanudki potililledega,” kõneles Põdra, kes alustas oma tööpäeva tund aega varem tavapärasest.

Lilli varuti naistepäevaks mitu kord rohkem, isegi enam kui emadepäevaks. Ka varem lillepoes töötanud Põdra ütles, et naistepäev on jälle üheks ilusaks päevaks saanud.

Oma andmeid avaldada mitte soovinud Rakvere äärelinna lillepoest öeldi eile kella 12 paiku, et erinevalt kesklinna lillepoodidest on neil müük suhteliselt kehvasti läinud. “Eelnevatel aastatel pole nii vaikne veel olnudki,” lausuti lilleärist.

Kehva müügi ühe põhjusena tõi lilleäri kõneisik välja asjaolu, et suured toidupoed ja isegi ehituskauplused müüvad lilli tunduvalt odavamalt, kui väiksel ettevõttel seda teha on võimalik.

Et tavaliselt on naistepäev just see päev, mil lillepoodidel on võimalus tulu teenida, tegi kehv müük lilleäri kõneisiku eriti nukraks, sest suur kogus lilli oli varutud, muretsetud lisatööjõudu, kuid mida polnud, olid kliendid.

Siiski lootis kaupluse kõneisik, et ehk õhtupoole läheb olukord veidi paremaks. Täielikku hävimist ta siiski ei ennustanud.

Kuklid läksid vastlapäeval kui soojad saiad

Naistepäevaga samale päevale sattunud vastlapäev tõi kiired ajad ka pagaritele.

Pagarifirma AS Hallik tegevjuht Heiki Hallik rääkis, et vastlapäev ja sellele eelnev aeg on olnud läbi aastate firma pagarite jaoks pingeliselt töine. “Vastlakuklite järele on alati suur nõudlus valitsenud ja nii ka tänavu. Palju vastlapäeval kukleid valmistame, selgub õhtuks (eile õhtuks – toim.), aga need numbrid on aukartust äratavalt suured,” kõneles Heiki Hallik. Tegevjuht lisas, et osa kukleid saadetakse Rakvere vallimäel toimuvate vastlapäevapidustuste osavõtjatele. Eile pärastlõunal võisteldi vallimäel liulaskmises.

“Kuna naistepäev ja vastla­päev langesid tänavu samale päevale, siis kookide ja stritslite tellimine naiste pidupäevaks polnud märgatavalt suurem kui argipäevadel. Ilmselt oli rohkem fookuses vastlapäev ja vastlakuklid,” märkis Heiki Hallik.

Tegusad vastlate eelsed tööpäevad on olnud ka ASi Pihlaka pagaritel.

“Meie vastlakukkel on valmistatud pärmitainast, lisandiks maasikamoos ja nagu ikka naturaalne vahukoor,” rääkis firma tegevjuht Arvo Saul. Vastlapäeva hommikuse seisuga oli pagaritööstus valmistanud 35 000 vastlakuklit.

Arvo Saul lisas, et peale kaupluste tellivad neilt kukleid ka ettevõtted.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles