Üks tööaasta võrdub pensioniaastaga

Siret Kotka
, riigikogu liige (keskerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siret Kotka-Repinski.
Siret Kotka-Repinski. Foto: Erakogu

Valitsus võrdsustas ühe tööaasta pensioniaastaga, see vähendab tulevikus oluliselt ebavõrdsust pensionäride seas. Hea meel on, et ettepanek, mille keskerakond riigikogus mitmel korral tegi, leidis lõpuks toetuse üle riigi.

Praeguse süsteemi jätkudes seisaksid töötajad pensionile minnes silmitsi olukorraga, kus väiksemat palka teeninud inimeste pension jääks mitu korda alla sama pikka aega töötanud kõrgemapalgalistele. Oht, et madalamat pensioni saavad inimesed langevad sügavasse viletsusse, on väga suur. Vanaviisi edasi minna seega ei saa.

Eelseisvad muudatused puudutavad peamiselt pensioni esimest sammast, mille suurus sõltub töötatud ajast, mitte enam palgast või muust sotsiaalmaksuga maksustatud sissetulekust. Pensioniea arvestamisel võetakse edaspidi arvesse inimeste keskmist oodatavat eluiga – see on kõigi pensionäride suhtes oluliselt õiglasem. Lisaks on edaspidi võimalik ise valida pensionile mineku iga, saada pensionit osaliselt, peatada pensioni saamine ja seda sobival ajal taas jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles