Soe talv seab siilid ohtu

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siil.
Siil. Foto: Dmitri Kotjuh

Eesti Loomakaitse Liidu teatel on seoses sooja talvega siilidel oht ärgata liiga vara.

Nähes kuskil siili ringi koperdamas, tuleb ta viia kindlasti sooja, pakkuda juua vett ja küsida nõu Loomakaitse Liidust.

Mõned näpunäited: siilile võib joogiks pakkuda vett ning toiduks kassikrõbinaid või kassikonservi (ei sobi kalaga kassitoit). Mitte mingil juhul ei tohi siilile anda piima!

Siili üleskorjamiseks sobib mitmekordseks keeratud sall, paksud kindad, tekk, rätik, kas või mitmekordne ajaleht või kilekott. Talvine, alles ärganud siil on tavaliselt suhteliselt uimane, ega osuta suuremat vastupanu.

Siil tuleb viia tuppa sooja ning vaadata loom nii hästi kui võimalik üle, et kas tal ei ole vigastusi. Kui siilil on juures imelik lõhn (mis ei ole loomulik, metsa lõhn), siis tuleks kindlasti loomakaitsjatega kontakti võtta, siilil on tõenäoliselt vaja ravi.

Siili võiks paigutada pappkasti või plastkasti või kuhugi väiksemasse ruumi (wc,vannituba).

Pärast siiliga tegelemist tuleb pesta hoolikalt käsi, siili juurde ei tohi lasta kasse, koeri ega lapsi.

Abi saamiseks tuleb pöörduda spetsialistide poole, helistada tel 501 96 36 (Heiki Valner) või 55520105 (Katrin Idla).

Spetsialistid juhendavad siilileidjat ning toimetavad looma esimesel võimalusel liidu hoiukodudesse, kus siili eest hoolitsevad kogemustega inimesed.

Kevadel lastakse kõik siilid loodusesse tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles