Keskkonnaamet kutsub sohu ja rappa matkama

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaamet kutsub sohu ja rappa matkama. Pilt on illustratiivne.
Keskkonnaamet kutsub sohu ja rappa matkama. Pilt on illustratiivne. Foto: Meelis Meilbaum

Keskkonnaamet korraldab 4.–11. veebruarini matku ja arutelusid soode taastamise teemal, et tuletada meelde soode olulisust meie igapäevaelus.

“Tänavuse märgalade päeva üleskutse on väärtustada märgalasid kui loodusõnnetuste riskide maandajaid. Viiest märgalade tüübist, mis aitavad ennetada üleujutustega tekkivaid kahjusid, on Eestis levinud jõgede luhad, lammialad ja sood. Märgalade hulka kuuluvad lisaks ka siseveekogud, rannaniidud, roostikud ja madalad merealad. Meil on oluline pidada silmas nende väärtuslike ökosüsteemide rolli nii globaalselt kui ka meie igapäevaelus,” rääkis keskkonnaameti keskkonnahariduse osakonna juhataja Maris Kivistik.

Looduslikuna säilinud soid, mida mujal maailmas napib, leidub Eestis veel rohkesti, ent need väärivad tähelepanu ja kaitset. Eelkõige intensiivse maaparanduse tõttu eelmise sajandi keskpaigas on kuivendusest mõjutatud ligi 70 protsenti Eesti soodest, osa neist aladest on ka turbakaevandustest maha jäetud niinimetatud jääksood. Praegu tehakse mitmes kuivendusega rikutud Eesti soos taastamistöid, sest sood on lisaks sellele, et need on elurikkuse ja puhta vee säilitajad, ka väga olulised süsiniku talletajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles