Kuidas saab elanikust illegaal?

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unarusse jäetud dokumendid kaotavad rahvastikuregistrist inimesi, kuigi nende elukoht võib endine olla.
Unarusse jäetud dokumendid kaotavad rahvastikuregistrist inimesi, kuigi nende elukoht võib endine olla. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kui elamisloa alusel Eestis elaval inimesel elamisluba lõpeb ning ta pole seda pikendanud ja siin edasi elab, muutub ta illegaaliks. Osa sellistest inimestest on dokumendid jätnud korda ajamata hooletusest. 

Vaadeldes arve rahvastikuregistris – sünnid, surmad, vallast lahkunud ja ja valda saabunud –, mida osa omavalitsusi jooksvalt avaldavad, võib juhtuda, et neid kokku arvestades ei tule rahvaarvu kohta täpselt sama tulemus, kui on elanike registris.

Tapa vallas registreeriti valla kodulehe andmetel näiteks detsembris võrdselt seitse sündi ja surma, valda saabus 33 inimest ja lahkus 21 inimest. Loogika järgi oleks pidanud registrijärgne valla elanike arv eelmise kuuga võrreldes kasvama, aga tegelikult oli see väikeses miinuses. Tapa valla registripidaja Kaia Silm ütles, et eeldatava vähenemise põhjuseks on peamiselt see, et vallas tähtajalise elamisloa alusel elavad inimesed on jätnud hooletusse oma dokumentide kehtivuse tagamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles