Tapal avati Tartu rahu aastapäeval vabadussõja ausamba mälestustahvel

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile taasavati vabadussõja ausamba mälestustahvel Tapal pärast seda, kui uuele tahvlile olid tehtud ajalooandmete täpsustused Jõepere lahingu toimumisaasta osas.
Eile taasavati vabadussõja ausamba mälestustahvel Tapal pärast seda, kui uuele tahvlile olid tehtud ajalooandmete täpsustused Jõepere lahingu toimumisaasta osas. Foto: Eva Klaas

​Eile tähistati Tapal vanal kalmistul vabadussõja ausamba juures ja linnakalmistul Imastu sõjainvaliidide kodu rahulas mälestusminutitega Tartu rahulepingu sõlmimise 97. aastapäeva. Ühtlasi taasavati mälestustahvel vabadussõja ausambal.

Tapa vanal kalmistul asuv vabadussõja ausammas avati 1920. aastate lõpus. Ausammas on pühendatud leitnant Hans Koivale ning kolmele tundmatule sõdurile, kes hukkusid 1918. aasta detsembris Jõepere mõisa juures toimunud lahingus, kuid kaudselt on see püstitatud kõigi vabadussõjas langenute mälestuseks.

Tapa muuseumi juhataja Tiina Paas meenutas, et pärast 1955. aastat, kui vanale kalmistule enam ei maetud, hakkas see võssa kasvama ning võsastunud alal säilis ausammas, kuigi selle mälestustahvel oli lõhutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles