Maailmameister nautis külameestega võistlemist

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudokude lahendamise maailmameister Tiit Vunk võttis Veneveresse kaasa rahvusvahelistelt suurvõistlustelt võidetud karikad ja medalid.
Sudokude lahendamise maailmameister Tiit Vunk võttis Veneveresse kaasa rahvusvahelistelt suurvõistlustelt võidetud karikad ja medalid. Foto: Andres Pulver

"Miks mitte ka külameestega madistada, väga kihvt, et selliseid asju tehakse," ütles laupäeval Veneveres toimunud Lääne-Virumaa sudokude lahendamise meistrivõistlustel osalenud maailmameister Tiit Vunk.
 

Oktoobris Slovakkias sudokude lahendamise maailmameistriks kroonitud Tiit Vunk rääkis, et 2008. aastal kutsuti ta osalema Eesti mõttespordi meistrvõistlustele.

"Seal oli üheks alaks ka sudoku - arvasin, et peaks oskama, aga läks väga halvasti," meenutas ta. Et tulevikus paremini läheks, otsustas mees, kellele numbrid ja loogika väga meeldivad, tõsisemalt harjutama hakata.

Edu ei lasknud end kaua oodata - 2011. aastal võitis ta sudokude lahendamise maailmameistrivõistlustelt pronksi, 2014. ja 2015. aastal hõbeda ning mullu tuli ka ihaldatud tiitlivõit.

Sudokude puhul paeluvad Vunki lisaks numbritele ja loogikale lihtsad reeglid, võimalus üksi rahulikult mõelda ning hasart, mis sudokusid lahendades tekib.

Ka võistlustel tuleb reeglina lahendada tavapäraseid 9x9 sudokusid, kuid need on keerulisemad. "Lisareegleid pannakse ka juurde," rääkis Tiit Vunk.

Maailmameistriks tulekuks tuli sudokusid lahendada viieteistkümnes voorus, kus igaühes võistlejatel ees eri arv sudokusid. "Eks neid kokku kuhugi saja ja 150 vahele jäi lõpuks, mis seal lahendatud sai," meenutas ta oktoobrikuist võistlust.

Veneveresse kutsus Tiit Vungi kaasa võistluse peakohtunik Jaanus Laidna.

"Eks ma lahendan sudokusid ikka iga päev, siingi sai poolteist tundi pusitud," vastas Vunk küsimusele, kui palju tuleb maailmameistriks saamiseks sudokusid lahendada.

Maakonna esimaletaja Eino Vaher rääkis, et temal kulub ajalehesudoku lahendamiseks keskmiselt umbes kuus minutit. "Sina saad vist minutiga hakkama," ütles ta Vungile.

Maailmameister arvas, et päris iga lehesabas olevat sudokut ta minutiga siiski valmis ei saa, mõnele kulub ka kaks minutit, aga enamikule ikka kindlasti üle minuti.

Tiit Vunk arvas, et Eestis ilmuvad sudokuajakirjad pakuvad lahendamislusti nii algajale kui ka tema tasemel mehele. "Sudokusid on neis igale tasmeele ja kui kõigest üle ei käi, ei maksa mingil juhul heituda - ka mina olen vahel mõnega jänni jäänud," julgustas ta kõiki sudokusid lahendama.

Jaanus Laidna, kes korraldab sudokude lahendamise Eesti meistrivõistlusi, rääkis, et Lääne-Virumaa on ainus maakond, kus sellel alal maakondlikke meistrivõistlusi korraldatakse.

Ja tänavu tehti seda juba teist korda. Eino Vaher meenutas, et mullu peeti võistlused Rakveres Kurva Kodus ning üheksa osavõtjaga võistlustel krooniti Lääne-Virumaa meistriks Viktor Mestilainen Kalev Pagari ja Eino Vaheri ees.

"Ega ma poleks mullu kolmadaks tulnud, aga Eerik Lumiste andis liiga ruttu oma lahendused ära ja oli vea sisse teinud," meenutas Vaher.

Tänavu oli Venevere seltsimajas maakonna meistrivõistlustel 17 osalejat, Tiit Vunk osales nende kõrval väljaspool arvestust.

Sudokusid lahendas ka Laekvere vallavanem Aarne Laas. "Ma rohkem seltskonna pärast tulin, mina küll maakonna tasemel ei ole," lausus Laas punktide kokku lugemise ajal. Ta lisas, et vaga soov on mitte viimaseks jääda.

"Aga kui vallas taoline üritus toimub, pidasin oma kohuseks osalema tulla," rääkis vallavanem, kes käib Veneveres ka mälumängu mängimas.

Kui punktid kokku loeti, selgus, et Lääne-Virumaa 2017. aasta meister sudokude lahendamises on võistluste korraldaja, Laekvere vallavolikogu esimees Eerik Lumiste, kes suutis ainsana kõik sudokud korrektselt lahendada ning teenis maksimaalsed 150 punkti. "Üllatav tulemus," kommenteeris Lumiste ise.

Teise koha saavutas 127 punktiga mullune meister Viktor Mestilainen, temast neli punkti vähem teenis kolmandaks jäänud Kalev Pagar.

Eino Vaher jäeti 99 punktiga kuuendaks, malemeister oleks võinud olla ka neljandat kohta jagamas, kuid ainsana eksis ta kõige lihtsama sudoku lahendamisel. Just neljandat-viiendat kohta jäi 100 punktiga jagama parim naisvõistleja Külli Lumiste.

Vallavanem Aarne Laas häbisse ei jäänud - mees lahendas korrektselt seitse sudokut ja jäi jagama 13.-15. kohta.

Tiit Vunk näitas aga maailmataset - kui maakonna meistriks kroonitud Eerik Lumistel kulus 11 sudoku lahendamiseks 55 minutit, siis Vunk sai nendega hakkama 17 minutiga. "Aga Jaanus Laidna andis mulle sudokuajakirja, nii et ülejäänud aeg sellest pooleteisest tunnist, mis võistlutel lahendamiseks on antud, läks selle täis kirjutamiseks," lausus maailmameister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles