Suits mattis tuntud perearsti lapsepõlvemälestused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoolimata sellest, et tulekahjust andis varakult märku häiresignalisatsioon, 
ei õnnestunud maja päästa.
Hoolimata sellest, et tulekahjust andis varakult märku häiresignalisatsioon, ei õnnestunud maja päästa. Foto: Meelis Meilbaum

Kui endine perearst Aino Leemets eile pärastlõunal Tallinnast koos abikaasaga arsti juurest tagasi jõudis, nägi ta Kastani tänavast suitsu tõusmas. “Kas tõesti meie maja?” Kahjuks jah.

Rakveres Kastani puiesteel asuv kahekorruseline enamasti tühjana seisev kivimaja, kus doktor Aino Leemets alles hiljuti veel patsiente vastu võttis, oli süttinud teadmata põhjusel juba hommikul kella kaheksa paiku.

Aino Leemets rääkis, et nagu saatuse pilge, oli ta Tallinna bussile minnes telefoni maha unustanud ning sai õnnetusest teada alles kodulinna naastes.

“Maja oli tühi, aga turvafirma valve all. Enne minekut panime õhksoojuspumbad sisse, see oli kella poole seitsme ajal,” lausus Aino Leemets, kes elab Rakveres teises tänavas. Kunagisse kodumajja teda eile sisse ei lastudki, sest järelkustutused käisid suitsevas hoones veel õhtutundideni.

Maja oli tühi, aga turvafirma valve all. Enne minekut panime õhksoojuspumbad sisse.

“Homme läheme vaatame, mis seal alles jäi,” ütles teenekas perearst nukralt.

Paraku midagi suurt ei jäänud. Päästeameti pressiesindaja Mari Rebane ütles, et tuli levis mööda saepuruga täidetud seinu edasi ja päästjatel tuli ikka ja jälle seinu avada ning tulekoldeid kustutada. Õhtuks langesid sisse ka hoone vahelaed.

Tegemist on Aino Leemetsa vanematekoduga, kus ta ka ise elanud ja hiljem arstipraksist pidanud. Maja on ehitatud 1960. aastatel, kui pere Kulinalt linna kolis.

“Isa ise ehitas selle maja, sinna jäi palju ilusaid mälestusi,” mõtiskles Aino Leemets, kes eile oli veel üsna rahulik, kuid ütles ise, et küllap löövad emotsioonid välja hiljem.

Ta rääkis, et majas oli mööbel sees ja seal oli palju raamatuid (Tammsaaret, Lutsu ... – ema armastas palju lugeda), isa-ema asju, kappe ja kummuteid, mälestusesemeid. Ühes toas oli alustatud juba ka remondiga, plaan oli kogu maja korda teha. Aino Leemets on oktoobrist pensionil ja oli enda sõnul plaaninud asju sortima hakata, aga selleni ta ei jõudnudki. Kuigi maja oli kindlustatud, ei korva hingelist kahju mitte miski.

Aino Leemets: “Olin tööst väsinud, kolm viimast kuud töötasin ilma õeta, pensionile jäädes hakkasin elust mõnu tundma, käisime teatris, kontsertidel, huvitavatel loengutel, spaas. Nüüd äkki selline katsumus.”

Suitsusukeldusmeeskonnad avastasid esimesel korrusel kaks tulekollet. Tulekahju põhjused on selgitamisel. Küll aga oli eile juba teada, et esimesel korrusel asunud kahest õhksoojuspumbast tuli lahti ei läinud. Maja kustutamisel osales üheksa päästeautot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles