Teatrimees Nils Riess saab presidendilt teenetemärgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika näitleja, lavastaja ja õppejõud Nils Riess on Eesti juurtega mees.
Ameerika näitleja, lavastaja ja õppejõud Nils Riess on Eesti juurtega mees. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

​Professor Nils Riess on Eesti juurtega USA lavastaja, teatripedagoog ja näitleja, kes pälvis president Kersti Kaljulaidilt Eestile osutatud teenete eest riikliku autasu, Maarjamaa Risti V klassi teenetemärgi.

Kohe pärast Eesti taasiseseisvumist asus Riess Kodu-Eesti kultuuriinimestega sidemeid taastama. Tänu Riessile viibisid 1990. aastatel tema juhitud Ohio Northern University (ONU) etenduskunstide osakonnas residentuuris näiteks Priit Raud, Mart Kangro, Katrin Essenson. Ka on Riessi teene, et ookeani taga kogusid tuntust luuletaja Paul-Eerik Rummo ja näitekirjanik Mart Kivastik ning tihenesid sidemed ONU ja Otsa kooli vahel.

2011. aasta sügisel oli Nils Riess Margus Kasterpalu kutsel žürii esimeheks Eesti teatri ülevaatefestivalil DRAAMA Tartus. Seal nägi Riess Rakvere teatri lavastust “Tuulte pöörises” (lavastaja Andres Noormets) ning kutsus selle 2012. aasta sügisel ONU-sse, kus trupp andis kaks etendust. See oli osa suuremast Põhja-Ameerika ringreisist, kus tükki mängiti veel Chicagos, Torontos, Washingtonis ja New Yorgis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles