Väike-Maarja gümnaasiumis vürtsitas koolinädalat tee- ja ravimtaimeteemaline tervisepäev

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervisepäeval Väike-Maarja gümnaasiumis tehti tutvust ravimtaimedega.
Tervisepäeval Väike-Maarja gümnaasiumis tehti tutvust ravimtaimedega. Foto: Helina Lükk

Sügisel startisid Väike-Maarja gümnaasiumis tervisevahetunnid, mis on siiani käsitlenud näitlike vahenditega näiteks karastusjookide ja piparkookide tervislikkust, suhkrusisaldust, kalorsust. Möödunud nädalal viis tervisepäev tee- ja ravimtaimede maailma.

Juba pärast jõuluvaheaega võis kooliraamatukogus märgata, kuidas näituse „Tee- ja ravimtaimed“ raamatute juurde lisandus päev-päevalt aina uusi purgikesi taimedega. Eesmärgiks oli tutvustada õpilastele looduses leiduvaid ja aedades kasvatatavaid taimi, millest saab valmistada teed ravi eesmärgil või lihtsalt nautimiseks.

Seekordset tervisepäeva vedas Väike-Maarja gümnaasiumi raamatukogu juhataja Karin Kiik, kaasa aitasid kooliõde Reelika Veelma ja huvijuht Helina Lükk.

Paras ports taimi õpetajate kaasabil kokku saadud, kuulutati välja võistlus „Tunne ravimtaimi“.

Gümnaasiumimaja fuajees sätiti laudadele 36 taimepurgikest, mille sisu tuli vaadeldes-nuusutades kindlaks teha. Eelmise nädala esmaspäeva hommikul käis kooli fuajees laudade ümber kõva nuusutamisnohin ning arutelusumin. Äraarvamisel oli abiks nimekiri taimedest, aga kasutati ka moodsaid vahendeid - nutitelefone, et võrrelda taimepilte purgikese sisuga. Üks lahendaja rääkis, et tema helistas vanaemale ja palus kirjeldada, milline mingi taim välja peab nägema või kuidas lõhnama. Mõnda teed sai ka maitsta. Kui näiteks kasekäsna-, angervaksa- või vorstirohutee kutsusid esile erinevaid grimasse, siis suhkrulehetee sai aina kiidusõnu.

Võistlus koosnes kahest osast: taimede tundmine ning näituse „Tee- ja ravimtaimed“ raamatutest küsimustele vastuste leidmine. Kirja tuli panna näiteks „armutee“ koostis või selgitada, miks aaskannikest kutsutakse ka Shakespeare`i armulilleks. Siginat-saginat ning tunglemist näituseriiuli ees jagus kogu koolipäevaks. Raamatukogugi oli avatud tavalisest kauem, sest võidusoov oli õpilastel suur ja enne õige vastuse leidmist ei tahetudki koju minna. Põnev, huvitav ja hariv – nii arvasid mitmed üritusel osalejad.

Tee- ja ravimtaimede näitust saab Väike-Maarja gümnaasiumi peamaja raamatukogus uudistada veebruari lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles