Nohu on sotsiaalne haigus

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigus. Foto on illustreeriv.
Haigus. Foto on illustreeriv. Foto: shutterstock.com

​Millegi väga lihtsa kohta tavatsetakse öelda “nagu nohu”. Kõik, kes kunagi nohu põdenud, teavad aga, et see ei vasta tõele – nohu on tõsiseltvõetav haigus ning olenevalt inimesest võib selle kulg olla kerge või tunduda surmaeelse kogemusena.

Sellele, et nohu inimestele korda läheb, sai kinnitust Lääne-Viru keskraamatukogu saalis, kuhu nina-kurgu-kõrvaarsti doktor Tõnis Pruleri tatitõveteemalist loengutundi oli saabunud kuulama pea saalitäis nooremat ja vanemat rahvast.

Tõnis Pruleri sõnul on nohu küll see, mis tema eriala tohtritele leiva lauale toob, kuid paljugi saavad inimesed ise ära teha, et tatitõbe vältida või vähemalt leevendada. “Nohu ravides kestab see nädala, kui ei ravi, siis seitse päeva,” kinnitas arst levinud tõdemust, kuid lisas, et sageli venib nohust täieliku paranemise aeg siiski veel pikemaks, kuna nohu ei ole vaid nina probleem – kaasatud on ka muud piirkonnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles