Tervisenõukogud kutsuvad  jagama  retsepte, nippe ja persoonilugusid suhkrute tarvitamise vähendamiseks

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkur.
Suhkur. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Lääne-Viru maavalitsus ja Harju maavalitsus kutsuvad osalema veebikogumiku „Toidupüramiidi tipp“ koostamisel, et kokku panna veebiväljaanne, millest leiab põnevaid retsepte, nutikaid soovitusi ja kasulikke kogemusi suhkrute tarvitamise vähendamiseks.

Lääne-Viru maavalitsuse tervisedendaja Kaidy Aljama sõnul on oodatud retseptid toitudest, kus suhkur, mesi või siirup on mõne muu koostisosaga asendatud. Retseptidele võiks lisada pilte. Kui edastatav retsept ei ole saatja enda kokku pandud,  siis tuleks saatmisel lisada viide allikale.

“Selleks, et teised saaksid hiljem katsetusi järele teha, võiks retseptis sisalduda lisaks kasutatud toorainete täpsetele nimetustele ja kogustele ka valmistamise lühikirjeldus,” selgitas Aljama.

Hea on, kui kogused tuuakse grammides (sobivad ka tk, spl jne), kuid kindlasti peab olema puhastatavatel toorainetel, näiteks köögiviljadel, juures märkus, kas toodud kogus on esitatud puhastamata või puhastatud tooraine kohta.

Lisaks oodatakse ka inimeste kogemusi teemal, miks otsustati muuta oma toidusedelit. Kust saadi toitumise kohta infot või kuidas kontrollida magusaisu ‒ kokkulepped, asendustegevused, traditsioonid.

Retsepte, nippe ja persoonilugusid ning pilte oodatakse hiljemalt 13. märtsiks e-posti aadressil kaidy.aljama@laane-viru.maavalitsus.ee või nele.kunder@harju.maavalitsus.ee.

Kuigi kogumiku koostamise fookuses on suhkur, vaadatakse toitumist tervikuna koos liikumisega. Samuti annavad soovitusi Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi ning personaaltreener Sven Hõbemägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles